Bulion - baza do przygotowania czystych zup

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis znalazłam już dość dawno w „Smakach i aromatach” i służy mi już od dłuższego czasu. Może przyda się i Wam, bo zastosowanie ma dosyć duże i proste przygotowanie. Proporcje obliczone dla 4 – 6 osób, chociaż mnie wychodzi też na więcej.

Składniki

- 1 kg mięsa wołowego z kością

- 2 duże cebule

- pół średniego selera

- 3 średnie marchewki

- 1 pietruszka

- 1 por (biorę tylko białą część, ewentualnie trochę zielonego)

- 5 gałązek natki

- 2 listki laurowe

- 2 gożdziki

- 5 ziaren ziela angielskiego

- 10 ziaren pieprzu

- 1 łyżeczka soli

Płuczemy starannie mięso i zalewamy 3 litrami zimnej wody, dodajemy pokrojoną na ćwiartki jedną cebulę, seler i pietruszkę. Zagotowujemy, po czym zbieramy szumowiny. Dodajemy marchewki, pory, listki laurowe, ziele angielskie i goździki. Gotujemy na małym ogniu – pod przykryciem - przez 2,5 godziny.

Na suchej patelni przyrumieniamy drugą cebulę przekrojoną na pół. Dodajemy do rosołu. Wsypujemy sól i gotujemy jeszcze 30 minut. Odstawiamy bulion w chłodne miejsce. Zbieramy z jego powierzchni zastygły tłuszcz i przecedzamy przez gęste sito. Tak przygotowany bulion można przechowywać w lodówce przez 5 dni (bez jarzyn).

Do bulionu można dodać:

*wywar z suszonych grzybów w proporcji: 3 szklanki bulionu – 1 szklanka esencjonalnego wywaru;

*sok z buraków kiszonych lub gotowy sok buraczany w proporcji: 3 szklanki bulionu – 3 szklanki soku buraczanego;

*sok pomidorowy z kartonu w proporcji: 3 szklanki bulionu – 2 szklanki soku pomidorowego

*Czerwony barszcz przyprawia się cukrem, gożdzikami, zmiażdżonym czosnkiem, octem z marynowanych śliwek lub czerwonym octem winnym.

* Bulion pomidorowy – tymiankiem, czosnkiem, pieprzem i cukrem.

Ja mięso z rosołu, po zmieleniu, wykorzystuję najczęściej do krokietów w naleśnikach, które podaję do tych zup. Można je też spożytkować jako sztukę mięsa z sosem chrzanowym lub tym podobne. Życzę smacznego.

PS. Ponieważ mój laptop „oszalał” i „zjada” mi już prawie napisany tekst, przepis ten umieściłam w Wordzie. Jak się uda przenieść – zobaczymy. Z góry przepraszam za niedogodności.
Udało się.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Seniorko dziękuję - wiem już czego zabrakło w moim barszczy - czosnku !!
anbetung.gif

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
No "mój" przepis
icon_smile.gif
Ale włoszczyznę daję po ok. 1,5 godz. Czy po 2,5 godz. gotowania nie rozpada się zupełnie?

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jolu, dziękuję Ci bardzo za zwrócenie uwagi. Ja gotuję o różnym czasie, bo to zależy od jakości mięsa. Najczęściej trzymam się tych 2,5 godzin.
Przepraszam, ale ktoś przyszedł, a ja próbowałam dokończyć ten wpis, który wyszedł dość nieudolnie. A wracając do tematu - to ma być esencjonalny bulion, a nie rosół. Dlatego 2,5 godziny gotowania nie jest przesadne, bo zależy nam na wywarze, a nie jarzynach.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy