- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
Przepis jeszcze z domu, w oryginale - na prodiż Ja ją piekę w dużej prostokątnej formie. Teraz , kiedy jesteśmy w domu tylko we dwoje rzadziej ale i tak co jakiś czas ląduje w piekarniku. Część od razu zamrażam, a ta pozostawiona część szybko znika. Z masłem, miodem, dżemem, serem, zawsze dobra. I zawsze się udaje.
0, 5 kostki masła lub margaryny (Palma z murzynkiem)
5 dkg drożdży
3 jajka
ok. 1,5 litra mąki (czyli troszkę więcej niż kilogram)
0,5 litra mleka (daję raczej tłuste ale na każdym wyjdzie)
szczypta soli
garść cukru - wg uznania
Białko wymieszane z mlekiem do posmarowania wierzchu
Można zrobic kruszonkę.
Drożdże, 1 łyżka cukru, ze 4 łyżki mąki i trochę ciepłego mleka wymieszać , odstawić aż podrosną. Tłuszcz stopić. Wyrobić ciasto ze wszystkich składników, na końcu dodając stopiony tłuszcz. Zostawić do podwojenia (a nawet potrojenia) objętości. Przebić, przełożyć do dużej prostokątnej formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Odstawić do czasu aż ciasto wypełni formę. Piec nagrzać do 120 - 150 stopni i wstawić bułkę. Podkręcić termostat do 175 stopni. Piec 30 - 40 minut zależnie od piekarnika.

0, 5 kostki masła lub margaryny (Palma z murzynkiem)
5 dkg drożdży
3 jajka
ok. 1,5 litra mąki (czyli troszkę więcej niż kilogram)
0,5 litra mleka (daję raczej tłuste ale na każdym wyjdzie)
szczypta soli
garść cukru - wg uznania
Białko wymieszane z mlekiem do posmarowania wierzchu
Można zrobic kruszonkę.
Drożdże, 1 łyżka cukru, ze 4 łyżki mąki i trochę ciepłego mleka wymieszać , odstawić aż podrosną. Tłuszcz stopić. Wyrobić ciasto ze wszystkich składników, na końcu dodając stopiony tłuszcz. Zostawić do podwojenia (a nawet potrojenia) objętości. Przebić, przełożyć do dużej prostokątnej formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Odstawić do czasu aż ciasto wypełni formę. Piec nagrzać do 120 - 150 stopni i wstawić bułkę. Podkręcić termostat do 175 stopni. Piec 30 - 40 minut zależnie od piekarnika.