Bułka drożdżowa

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Przepis jeszcze z domu, w oryginale - na prodiż Ja ją piekę w dużej prostokątnej formie. Teraz , kiedy jesteśmy w domu tylko we dwoje rzadziej ale i tak co jakiś czas ląduje w piekarniku. Część od razu zamrażam, a ta pozostawiona część szybko znika. Z masłem, miodem, dżemem, serem, zawsze dobra. I zawsze się udaje.

0, 5 kostki masła lub margaryny (Palma z murzynkiem)
5 dkg drożdży
3 jajka
ok. 1,5 litra mąki (czyli troszkę więcej niż kilogram)
0,5 litra mleka (daję raczej tłuste ale na każdym wyjdzie)
szczypta soli
garść cukru - wg uznania
Białko wymieszane z mlekiem do posmarowania wierzchu
Można zrobic kruszonkę.

Drożdże, 1 łyżka cukru, ze 4 łyżki mąki i trochę ciepłego mleka wymieszać , odstawić aż podrosną. Tłuszcz stopić. Wyrobić ciasto ze wszystkich składników, na końcu dodając stopiony tłuszcz. Zostawić do podwojenia (a nawet potrojenia) objętości. Przebić, przełożyć do dużej prostokątnej formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Odstawić do czasu aż ciasto wypełni formę. Piec nagrzać do 120 - 150 stopni i wstawić bułkę. Podkręcić termostat do 175 stopni. Piec 30 - 40 minut zależnie od piekarnika.
Bu_ka_dro_d_owa_du_a_paint.JPG
 

Załączniki

  • Bu_ka_dro_d_owa_du_a_paint.JPG
    Bu_ka_dro_d_owa_du_a_paint.JPG
    90.6 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy