Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułka drożdżowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 1154010" data-attributes="member: 5092"><p>Przepis jeszcze z domu, w oryginale - na prodiż Ja ją piekę w dużej prostokątnej formie. Teraz , kiedy jesteśmy w domu tylko we dwoje rzadziej ale i tak co jakiś czas ląduje w piekarniku. Część od razu zamrażam, a ta pozostawiona część szybko znika. Z masłem, miodem, dżemem, serem, zawsze dobra. I zawsze się udaje. </p><p></p><p>0, 5 kostki masła lub margaryny (Palma z murzynkiem) </p><p>5 dkg drożdży </p><p>3 jajka</p><p>ok. 1,5 litra mąki (czyli troszkę więcej niż kilogram) </p><p>0,5 litra mleka (daję raczej tłuste ale na każdym wyjdzie)</p><p>szczypta soli</p><p>garść cukru - wg uznania</p><p>Białko wymieszane z mlekiem do posmarowania wierzchu</p><p>Można zrobic kruszonkę.</p><p></p><p>Drożdże, 1 łyżka cukru, ze 4 łyżki mąki i trochę ciepłego mleka wymieszać , odstawić aż podrosną. Tłuszcz stopić. Wyrobić ciasto ze wszystkich składników, na końcu dodając stopiony tłuszcz. Zostawić do podwojenia (a nawet potrojenia) objętości. Przebić, przełożyć do dużej prostokątnej formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Odstawić do czasu aż ciasto wypełni formę. Piec nagrzać do 120 - 150 stopni i wstawić bułkę. Podkręcić termostat do 175 stopni. Piec 30 - 40 minut zależnie od piekarnika.</p><p>[ATTACH=full]65548[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 1154010, member: 5092"] Przepis jeszcze z domu, w oryginale - na prodiż Ja ją piekę w dużej prostokątnej formie. Teraz , kiedy jesteśmy w domu tylko we dwoje rzadziej ale i tak co jakiś czas ląduje w piekarniku. Część od razu zamrażam, a ta pozostawiona część szybko znika. Z masłem, miodem, dżemem, serem, zawsze dobra. I zawsze się udaje. 0, 5 kostki masła lub margaryny (Palma z murzynkiem) 5 dkg drożdży 3 jajka ok. 1,5 litra mąki (czyli troszkę więcej niż kilogram) 0,5 litra mleka (daję raczej tłuste ale na każdym wyjdzie) szczypta soli garść cukru - wg uznania Białko wymieszane z mlekiem do posmarowania wierzchu Można zrobic kruszonkę. Drożdże, 1 łyżka cukru, ze 4 łyżki mąki i trochę ciepłego mleka wymieszać , odstawić aż podrosną. Tłuszcz stopić. Wyrobić ciasto ze wszystkich składników, na końcu dodając stopiony tłuszcz. Zostawić do podwojenia (a nawet potrojenia) objętości. Przebić, przełożyć do dużej prostokątnej formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Odstawić do czasu aż ciasto wypełni formę. Piec nagrzać do 120 - 150 stopni i wstawić bułkę. Podkręcić termostat do 175 stopni. Piec 30 - 40 minut zależnie od piekarnika. [ATTACH=full]65548[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułka drożdżowa
Top
Bottom