Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułka na Boże Narodzenie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maryna" data-source="post: 426015" data-attributes="member: 1215"><p>Przepis pochodzi z książki Zbigniewa i Jolke Żyliczów &quot; Kuchnia holenderska&quot;</p><p></p><p>Ciasto:</p><p></p><p>500 g mąki pszennej</p><p>30 g drożdży</p><p>3,5 (trzy i pół) łyżki curkru</p><p>łyżeczka soli</p><p>szklanka mleka</p><p>otarta skórka z cytryny</p><p>żółtko</p><p>3,5 (trzy i pół) łyżki masła</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p></p><p>250 g rodzynków</p><p>50 g konfitury ze skórek pomarańczowych</p><p>50 g konfitury ze skórek cytrynowych</p><p>2 łyżki rumu</p><p>100 g migdałów bez skórki</p><p>7 łyżek cukru</p><p>2 jajka</p><p>jabłko</p><p>otarta skórka z cytryny</p><p></p><p>Polewa:</p><p></p><p>7 łyżek cukru pudru</p><p>łyżeczka soku z cytryny</p><p></p><p></p><p>Nadzienie najlepiej sporządzić na dzień przed pieczeniem bułki.</p><p>Rodzynki opłukać a potem zalać gotującą wodą, pozostawić je na 2-3 godziny aż spęcznieją. Przesypać na sito i trzymać tak długo aż obeschną. Następnie zmieszać je z konfiturami i rumem. Naczynie przykryć a masę mieszać kilka razy w ciągu dnia.</p><p>Ciasto zarobić i po pierwszym rośnięciu dodać otartą skórkę z cytryny, żółtko, miękkie masło i cukier.</p><p>Ciasto wyrabiać rękami co najmniej 10 minut, pozostawić je na 45 minut, przykryte wilgotna ściereczką.</p><p>Blachę lub formę do pieczenia wysmarować tłuszczem.</p><p>Migdały utłuc w moździerzu, do cukru dodać utłuczone migdały, 2 jajka i troche skórki otartej z cytryny, starannie wymieszać.</p><p>Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość 10 mm, powierzchnię posmarować równomiernie masą migdałową, zostawiając nie posmarowane brzegi szerokości 3 - 5 cm. Jabłko obrać, utrzeć grubo i zmieszać z rodzynkami, posypać ciasto. Brzegi posmarować białkiem.</p><p>Ciasto zwinąć w rulonik, włożyć do formy, przykryć ściereczką, pozostawić na 45 minut w ciepłym miejscu.</p><p>Wierzch bułki można posmarować białkiem i posypać posiekanymi migdałami.</p><p>Piec około 30 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku (200-210 st) najlepiej w dolnej jego części.</p><p>Po upieczeniu bułkę nieco schłodzić i polać polewą zrobioną z cukru pudru, pół łyżki wody i soku z cytryny.</p><p></p><p>Bułka jest tradycyjnym pieczywem podawanym w pierwszy dzień świąt Bożego NArodzenia.</p><p>Poza tym podaje sie ją przy każdej innej większej okazji - do kawy i herbaty.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maryna, post: 426015, member: 1215"] Przepis pochodzi z książki Zbigniewa i Jolke Żyliczów " Kuchnia holenderska" Ciasto: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 3,5 (trzy i pół) łyżki curkru łyżeczka soli szklanka mleka otarta skórka z cytryny żółtko 3,5 (trzy i pół) łyżki masła Nadzienie: 250 g rodzynków 50 g konfitury ze skórek pomarańczowych 50 g konfitury ze skórek cytrynowych 2 łyżki rumu 100 g migdałów bez skórki 7 łyżek cukru 2 jajka jabłko otarta skórka z cytryny Polewa: 7 łyżek cukru pudru łyżeczka soku z cytryny Nadzienie najlepiej sporządzić na dzień przed pieczeniem bułki. Rodzynki opłukać a potem zalać gotującą wodą, pozostawić je na 2-3 godziny aż spęcznieją. Przesypać na sito i trzymać tak długo aż obeschną. Następnie zmieszać je z konfiturami i rumem. Naczynie przykryć a masę mieszać kilka razy w ciągu dnia. Ciasto zarobić i po pierwszym rośnięciu dodać otartą skórkę z cytryny, żółtko, miękkie masło i cukier. Ciasto wyrabiać rękami co najmniej 10 minut, pozostawić je na 45 minut, przykryte wilgotna ściereczką. Blachę lub formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Migdały utłuc w moździerzu, do cukru dodać utłuczone migdały, 2 jajka i troche skórki otartej z cytryny, starannie wymieszać. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość 10 mm, powierzchnię posmarować równomiernie masą migdałową, zostawiając nie posmarowane brzegi szerokości 3 - 5 cm. Jabłko obrać, utrzeć grubo i zmieszać z rodzynkami, posypać ciasto. Brzegi posmarować białkiem. Ciasto zwinąć w rulonik, włożyć do formy, przykryć ściereczką, pozostawić na 45 minut w ciepłym miejscu. Wierzch bułki można posmarować białkiem i posypać posiekanymi migdałami. Piec około 30 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku (200-210 st) najlepiej w dolnej jego części. Po upieczeniu bułkę nieco schłodzić i polać polewą zrobioną z cukru pudru, pół łyżki wody i soku z cytryny. Bułka jest tradycyjnym pieczywem podawanym w pierwszy dzień świąt Bożego NArodzenia. Poza tym podaje sie ją przy każdej innej większej okazji - do kawy i herbaty. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułka na Boże Narodzenie
Top
Bottom