Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułka wrocławska / paryska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 716528" data-attributes="member: 2721"><p><strong><span style="font-size: 26px"><span style="color: #2e8b57">Bułka wrocławska / paryska</span></span></strong></p><p></p><p><em>Od dłuższego czasu szukałam przepisu na bułkę - zwaną zależnie od regionu bułką wrocławską, paryską lub po prostu pszenną.</em></p><p><em>Niestety, żaden z przeglądanych przepisów nie zapowiadał, by efektem miała być to, czego oczekiwałam: lekkiej, miękkiej, białej i delikatnej bułki...</em></p><p><em>Zatem zmodyfikowałam przepisy na chleb - i voila! - tego właśnie pragnęłam: <strong>bułka.</strong></em></p><p></p><p>[ATTACH=full]53452[/ATTACH]</p><p></p><p>500 g mąki pszennej tortowej </p><p>4 łyżki maki ziemniaczanej</p><p>125 ml ciepłej wody</p><p>125 ml ciepłego mleka</p><p>25 g drożdży ( 1/4 kostki 100g) lub 1 opakowanie drożdży instant - 7g</p><p>1 łyżeczka masła</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>1 łyżeczka soli</p><p></p><p></p><p>1. Drożdże rozpuścić ( rozmieszać) w ciepłym mleku z wodą, dodać szczyptę cukru i wsypać 1/3 mąki. wymieszać, zostawić na ok. 20 min, aż drożdże zaczną pracować i całość się ładnie podwoi.</p><p></p><p>2. Dodać łyżeczkę soli, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę cukru, łyżeczkę miękkiego masła oraz resztę mąki pszennej i wyrobić ciasto.</p><p>Odstawić do wyrastanie na 30 min pod przykryciem.</p><p></p><p>3. Ciasto ponownie wyrobić, odgazować, uformować bochenek, ułożyć na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posmarowanym oliwą ( można oczywiście piec w keksówce lub innej foremce).</p><p>Bochenek smarujemy rozmąconym jajkiem i nacinamy pod skosem, aby uzyskać ładne &quot;pęknięcia&quot;. </p><p>Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.</p><p></p><p>4. Pieczemy 10 min w 200 st., następnie obniżamy temperaturę do 180 st i pieczemy jeszcze 20 min. W czasie pieczenia dwukrotnie spryskuję pieczywo wodą ( ze specjalnie do tego celu nabytego zraszacza do kwiatów), co zapobiega utworzeniu się twardej skórki.</p><p></p><p>Upieczoną bułkę studzimy na kratce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 716528, member: 2721"] [B][SIZE=12][COLOR=#2e8b57]Bułka wrocławska / paryska[/COLOR][/SIZE][/B] [I]Od dłuższego czasu szukałam przepisu na bułkę - zwaną zależnie od regionu bułką wrocławską, paryską lub po prostu pszenną. Niestety, żaden z przeglądanych przepisów nie zapowiadał, by efektem miała być to, czego oczekiwałam: lekkiej, miękkiej, białej i delikatnej bułki... Zatem zmodyfikowałam przepisy na chleb - i voila! - tego właśnie pragnęłam: [B]bułka.[/B][/I] [ATTACH=full]53452[/ATTACH] 500 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki maki ziemniaczanej 125 ml ciepłej wody 125 ml ciepłego mleka 25 g drożdży ( 1/4 kostki 100g) lub 1 opakowanie drożdży instant - 7g 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1. Drożdże rozpuścić ( rozmieszać) w ciepłym mleku z wodą, dodać szczyptę cukru i wsypać 1/3 mąki. wymieszać, zostawić na ok. 20 min, aż drożdże zaczną pracować i całość się ładnie podwoi. 2. Dodać łyżeczkę soli, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę cukru, łyżeczkę miękkiego masła oraz resztę mąki pszennej i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrastanie na 30 min pod przykryciem. 3. Ciasto ponownie wyrobić, odgazować, uformować bochenek, ułożyć na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posmarowanym oliwą ( można oczywiście piec w keksówce lub innej foremce). Bochenek smarujemy rozmąconym jajkiem i nacinamy pod skosem, aby uzyskać ładne "pęknięcia". Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. 4. Pieczemy 10 min w 200 st., następnie obniżamy temperaturę do 180 st i pieczemy jeszcze 20 min. W czasie pieczenia dwukrotnie spryskuję pieczywo wodą ( ze specjalnie do tego celu nabytego zraszacza do kwiatów), co zapobiega utworzeniu się twardej skórki. Upieczoną bułkę studzimy na kratce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułka wrocławska / paryska
Bottom