Bułka z mąką razową

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Chciałam zrobić bagietkę z przepisu z książeczki&quot; Chleb i bułki&quot; wyd. Konemann, no ale wyrosły mi takie 2 buły a nie bagietki <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo--> ale za to bardzo smaczne, więc daję przepis:

2 1/4-2 1/2 kubka mąki pszennej
1/2 kubka mąki razowej
1 łyżeczka soli
7g suszonych drożdży
1 kubek ciepłej wody
1 białko rozbełtane z łyżką wody do posmarowania

Wymieszać obie mąki z solą, drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do mąki. Wyrobić kleistą kulę.
Wyłożyć na omączoną stolnicę, wyrabiać 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (jeśli trzeba można dodać trochę mąki. Wyłożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, obrócić aby całe pokryło się tłuszczem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Po tym czasie przebić ciasto i wygniatać przez 1 minutę. Rozpłaszczyć lub rozwałkować na prostokąt 45x18 cm. Zwinąć ściśle w wałek, końce uformować w szpic. Ułożyć ukośnie na blasze ( ja uformowałam 2 bagietki/bułki). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Posmarować białkiem, naciąć. Piec w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszyć temp. do 180 stopni, jeszcze raz posmarować szybko białkiem i dopiekać kolejne 15 minut.

Można do pieca na dno wstawić blaszkę z gorącą wodą, podobno od tego robi się skórka chrupiąca. U mnie powoduje to, że ciasto mi się nie zsycha i nie przypala od spodu i jest super. Po upieczeniu i przestudzeniu można zamrozić.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

olkenik

Member
Cze 22, 2007
466
0
0
czegoś tu brakuje...
gruebel_2.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
kiedyś działy się na forum dziwne rzeczy: znikały fragmenty z postów, kilka podanych przeze mnie przepisów, w których przypadkiem odkryłam jakieś braki, musiałam uzupełniać, ale nie wszystkie przejrzałam. To widać kolejny taki przypadek. Jak będę mieć chwilę czasu, to uzupełnię.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
No kurcze, znow zapomnialam
icon_redface.gif
zaraz napiszę sobie kartkę, że mam to uzupełnić po niedzieli bo w tej chwili znów nie mam czasu
icon_frown.gif

Ale to wkurzające, że zniknął i przepis i zdjęcia
icon_rolleyes.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
jednak znalazłam chwilę i uzupełniłam przepis już dziś ( w pierwszym poście). Teraz jeszcze muszę sprawdzić czy mam gdzieś jeszcze zdjęcia, chociaż raczej wątpię...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy