- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Chciałam zrobić bagietkę z przepisu z książeczki" Chleb i bułki" wyd. Konemann, no ale wyrosły mi takie 2 buły a nie bagietki <!--emoid
--><!--endemo--> ale za to bardzo smaczne, więc daję przepis:
2 1/4-2 1/2 kubka mąki pszennej
1/2 kubka mąki razowej
1 łyżeczka soli
7g suszonych drożdży
1 kubek ciepłej wody
1 białko rozbełtane z łyżką wody do posmarowania
Wymieszać obie mąki z solą, drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do mąki. Wyrobić kleistą kulę.
Wyłożyć na omączoną stolnicę, wyrabiać 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (jeśli trzeba można dodać trochę mąki. Wyłożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, obrócić aby całe pokryło się tłuszczem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Po tym czasie przebić ciasto i wygniatać przez 1 minutę. Rozpłaszczyć lub rozwałkować na prostokąt 45x18 cm. Zwinąć ściśle w wałek, końce uformować w szpic. Ułożyć ukośnie na blasze ( ja uformowałam 2 bagietki/bułki). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Posmarować białkiem, naciąć. Piec w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszyć temp. do 180 stopni, jeszcze raz posmarować szybko białkiem i dopiekać kolejne 15 minut.
Można do pieca na dno wstawić blaszkę z gorącą wodą, podobno od tego robi się skórka chrupiąca. U mnie powoduje to, że ciasto mi się nie zsycha i nie przypala od spodu i jest super. Po upieczeniu i przestudzeniu można zamrozić.
2 1/4-2 1/2 kubka mąki pszennej
1/2 kubka mąki razowej
1 łyżeczka soli
7g suszonych drożdży
1 kubek ciepłej wody
1 białko rozbełtane z łyżką wody do posmarowania
Wymieszać obie mąki z solą, drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do mąki. Wyrobić kleistą kulę.
Wyłożyć na omączoną stolnicę, wyrabiać 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (jeśli trzeba można dodać trochę mąki. Wyłożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, obrócić aby całe pokryło się tłuszczem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Po tym czasie przebić ciasto i wygniatać przez 1 minutę. Rozpłaszczyć lub rozwałkować na prostokąt 45x18 cm. Zwinąć ściśle w wałek, końce uformować w szpic. Ułożyć ukośnie na blasze ( ja uformowałam 2 bagietki/bułki). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Posmarować białkiem, naciąć. Piec w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszyć temp. do 180 stopni, jeszcze raz posmarować szybko białkiem i dopiekać kolejne 15 minut.
Można do pieca na dno wstawić blaszkę z gorącą wodą, podobno od tego robi się skórka chrupiąca. U mnie powoduje to, że ciasto mi się nie zsycha i nie przypala od spodu i jest super. Po upieczeniu i przestudzeniu można zamrozić.
Ostatnią edycję dokonał moderator: