- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Prosty i pyszny pomysł, znaleziony na blogu Podróże kulinarne . Pochodzi z książki "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut
]
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
2 cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki przecieru pomidorowego (koncentrat)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól do smaku
szczypta pieprzu cayenne
50 ml wody
ser feta
bułki ( moje typu ciabatta)
Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w plastry. Podsmażyć lekko na niewielkiej ilości oleju wraz z tymiankiem.
Dodać pokrojoną w paski paprykę. Zamieszać, chwilę smażyć.
Dodać posiekany czosnek, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy oraz 50 ml wody.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż papryka będzie miękka.
Doprawić do smaku solą i szczyptą pieprzu cayenne.
Bułkę rozkroić, nałożyć ciepłą peperonatę oraz ser feta, pokrojony w kostkę.
]

2 czerwone papryki
1 zielona papryka
2 cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki przecieru pomidorowego (koncentrat)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól do smaku
szczypta pieprzu cayenne
50 ml wody
ser feta
bułki ( moje typu ciabatta)
Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w plastry. Podsmażyć lekko na niewielkiej ilości oleju wraz z tymiankiem.
Dodać pokrojoną w paski paprykę. Zamieszać, chwilę smażyć.
Dodać posiekany czosnek, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy oraz 50 ml wody.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż papryka będzie miękka.
Doprawić do smaku solą i szczyptą pieprzu cayenne.
Bułkę rozkroić, nałożyć ciepłą peperonatę oraz ser feta, pokrojony w kostkę.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: