Bułka z peperonatą i serem feta

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Prosty i pyszny pomysł, znaleziony na blogu Podróże kulinarne . Pochodzi z książki "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut


] peperonata.JPG

2 czerwone papryki
1 zielona papryka
2 cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki przecieru pomidorowego (koncentrat)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól do smaku
szczypta pieprzu cayenne
50 ml wody

ser feta

bułki ( moje typu ciabatta)

Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w plastry. Podsmażyć lekko na niewielkiej ilości oleju wraz z tymiankiem.
Dodać pokrojoną w paski paprykę. Zamieszać, chwilę smażyć.
Dodać posiekany czosnek, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy oraz 50 ml wody.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż papryka będzie miękka.
Doprawić do smaku solą i szczyptą pieprzu cayenne.

Bułkę rozkroić, nałożyć ciepłą peperonatę oraz ser feta, pokrojony w kostkę.
 

Załączniki

  • peperonata.JPG
    peperonata.JPG
    111.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy