Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułki ‘Subway’
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1607440" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Bułki &#8216;Subway&#8217;</strong></span></p><p></p><p>Przepis pochodzi z </p><p><a href="http://sense-of-taste.com/bulki-subway/#.VxTW5HrLoWs" target="_blank">http://sense-of-taste.com/bulki-subway/#.VxTW5HrLoWs</a></p><p></p><p>[ATTACH=full]94650[/ATTACH]</p><p></p><p> 3 szklanki mąki pszennej chlebowej + &#188; szklanki do podsypywania ciasta</p><p> 1&#189; szklanki mąki pszennej razowej chlebowej</p><p> 375 ml ciepłego mleka</p><p> 12 g suszonych drożdży</p><p> 1 jajko</p><p> 2 żółtka</p><p> 40 g masła, roztopionego</p><p> 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego</p><p> 2 łyżki miodu</p><p> 1&#189; łyżeczki soli morskiej</p><p></p><p>Do posypania:</p><p></p><p> Otręby pszenne</p><p> Płatki owsiane</p><p></p><p>Dodatkowo: Blaszka wyłożona papierem do pieczenia</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p></p><p> W dużej misce wymieszać obie mąki, drożdże i sól. W dzbanuszku wymieszać mleko, masło, cukier i miód. Do mąki dodać jajka i stopniowo wlewać płynne składniki wyrabiając ciasto rękami lub hakiem miksera, aż będzie gładkie i elastyczne, podsypując pozostałą mąką, przez około 10 minut. Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią przezroczystą i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość, na około 1 h.</p><p> Wyrośnięte ciasto przebić i podzielić na 4 części. Uformować podłużne wałeczki i układać na blaszce do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.</p><p> Na 15 minut przed końcem wyrastania piekarnik nagrzać do 200 stopni C.</p><p> Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać otrębami i płatkami. Delikatnie zrobić ukośne nacięcia i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15-18 minut aż bułeczki się zrumienią.</p><p></p><p> Uwagi:</p><p></p><p> Uformowane wałeczki będą dosyć cienkie, nie należy się tym przejmować. Podczas rośnięcia a następnie pieczenia kilkukrotnie powiększą swoją objętość.</p><p></p><p>Ps.1 Mój osobisty przelicznik 500 g mąki pszennej 550; 190 g Vollkern Weizen Mehl. Jeżeli mamy małe jajka to dodatkowo 20 ml mleka.</p><p>Ps.2 Z tej masy ciasta wyszło 16 podłużnych bułeczek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1607440, member: 140"] [SIZE=14][B]Bułki ‘Subway’[/B][/SIZE] Przepis pochodzi z [URL="http://sense-of-taste.com/bulki-subway/#.VxTW5HrLoWs"]http://sense-of-taste.com/bulki-subway/#.VxTW5HrLoWs[/URL] [ATTACH=full]94650[/ATTACH] 3 szklanki mąki pszennej chlebowej + ¼ szklanki do podsypywania ciasta 1½ szklanki mąki pszennej razowej chlebowej 375 ml ciepłego mleka 12 g suszonych drożdży 1 jajko 2 żółtka 40 g masła, roztopionego 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 1½ łyżeczki soli morskiej Do posypania: Otręby pszenne Płatki owsiane Dodatkowo: Blaszka wyłożona papierem do pieczenia Wykonanie: W dużej misce wymieszać obie mąki, drożdże i sól. W dzbanuszku wymieszać mleko, masło, cukier i miód. Do mąki dodać jajka i stopniowo wlewać płynne składniki wyrabiając ciasto rękami lub hakiem miksera, aż będzie gładkie i elastyczne, podsypując pozostałą mąką, przez około 10 minut. Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią przezroczystą i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość, na około 1 h. Wyrośnięte ciasto przebić i podzielić na 4 części. Uformować podłużne wałeczki i układać na blaszce do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Na 15 minut przed końcem wyrastania piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać otrębami i płatkami. Delikatnie zrobić ukośne nacięcia i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15-18 minut aż bułeczki się zrumienią. Uwagi: Uformowane wałeczki będą dosyć cienkie, nie należy się tym przejmować. Podczas rośnięcia a następnie pieczenia kilkukrotnie powiększą swoją objętość. Ps.1 Mój osobisty przelicznik 500 g mąki pszennej 550; 190 g Vollkern Weizen Mehl. Jeżeli mamy małe jajka to dodatkowo 20 ml mleka. Ps.2 Z tej masy ciasta wyszło 16 podłużnych bułeczek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułki ‘Subway’
Top
Bottom