bułki ,chleb z amarantusem

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Znalazłam w domu po paczce mąki i ziarna amarantusu i pomyślałam ,że trzeba je jakoś zużyć
znalazłam taki przepis
na bułki z amarantusem
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39008974,39008974.html
ja zrobiłam chleb
Bułki(chleb) z amarantusem
cytuję Miszam,,

2 szklanki mąki pszennej typ 650 (+ ewentualnie 0,5 szklanki do podsypania)
1 szklanki mąki z amarantusa
1 płaska łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka soli
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 szklanki lodowatej wody

Obie mąki przesiać do miski, dodać drożdże i sól. Stopniowo dodawać wodę
wyrabiając mikserem z hakami. Dodać oliwę, wyrabiać kilka minut, aż ciasto
będzie elastyczne i sprężyste, dość miękkie, ale w żadnym razie nie
rozlewające się.
W razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody.
Posmarować ciasto oliwą, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto wyjąć, nagrzać piekarnik do najwyższej możliwej
temperatury (u mnie 250C).
Ciasto przebić, wyrabiać chwilę. Uformować z ciasta niewielkie bułki (mnie z
podanych składników wyszło 8 sztuk), ułożyć na papierze do pieczenia,
posmarować bułki oliwą, przykryć folią spożywczą, żeby zabezpieczyć przed
wysychaniem na czas rośnięcia.
Gdy bułeczki wyraźnie urosną zdjąć folię, ozdobić (u mnie popping, czyli
prażony amarantus), włożyć bardzo ostrożnie wraz z papierem do pieczenia na
rozgrzaną blachę w piekarniku.
Piec ok.15-20 min. W trakcie pieczenia raz spryskałam bułki wodą z
rozpylacza. Wyjąć bułki, gdy się zezłocą.

Bułki smakują wybornie. Mają miękką i niezwykle deliktaną, choć chrupiącą
skórkę i wilgotny, puchaty miąższ.
Najlepiej od razu zrobić z podwójnej ilości składników."
100_0737.jpg
100_0742.jpg

Ja zrobiłam chlebek ,bo ciasto po wyjęciu z lodówki było dość luźne
Po wyjęciu i umieszczeniu w foremce rósł u mnie jeszcze ok 2,5 godziny
Piekłam w ok 220stopniach tak ok 30 minut
Jest bardzo smaczny ,wilgotny ,polecam
 

Załączniki

  • 100_0737.jpg
    100_0737.jpg
    689.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_0742.jpg
    100_0742.jpg
    864.6 KB · Wyświetleń: 0

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
ja też tak myślałam bo ,robiłam np chleby bezglutenowe i strasznie wyczuwałam gorzki smak amarantusa
A w tym chlebie jest on przyjemny ,nie wiem dlaczego ale mi smakuje
icon_mrgreen.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
A ja nigdy amarantusa nie jadłam ani nie widziałam (chyba) jak wygląda. Kupiłam dziś z ciekawości takie jakieś coś, co się nazywa amarantus ekspandowany, wygląda jak ryż preparowany tylko drobniutkie jest. Czy to jest to? Jak spróbowałam, to nie czułam żadnej goryczki
gruebel_2.gif
Na pudełku napisane, że do jogurtów można dodawać albo zastąpić 10-15% mąki w pieczywie. No i zrobiłam chleb dodając pół szklanki tego czegoś, na razie ciasto rośnie, do jutra, ale teraz się zastanawiam czego ja dodałam, jak mówicie, że amarantus gorzki jest ...
gruebel_2.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Nadal będę wdzięczna jak mnie oświecicie na temat tego amarantusa, ale od razu po spróbowaniu chleba, o którym wczoraj pisałam spieszę donieść, że nie czuję nic gorzkiego, chleb mi smakuje, ciekawa jestem jaki byłby bez dodatku 1/2 szklanki tego mojego wynalazku. Chleb robiłam z przepisu podanego przez seniorkę https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26729

 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Beato ,to co użyłaś do chleba to taki jakby popcorn amarantusowy i on jest taki najsłodszy z amarantusowej rodziny
Reszta ma bardziej specyficzny smak
Mi smakuje jako dodatek do pieczywa ,ale nie wielki w tym chlebie jest największy procentowy dodatek maki amarantusowej jaki mi nie przeszkadza
Robiłam tez makaron z maki amarantusa (z 30%) i pszennej mi smakowało ,ma to specyficzny smak ,ale jest smaczne
Tylko w takim chlebie bezglutenowym mi nie smakowało ,ale wiem ,że nie była to winna tylko amarantusa ,ale też innych mąk np jaglanej kupnej -jest gorzka ,a jak się robi w domu to jest słodka
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
znowu go robiłam jakieś 2 tygodnie wstecz , bardzo go lubię , taki jest mokry ale nie klejący
Tylko zapomniałam ,że on aż tak mocno nie rośnie i wzięłam za dużą formę

figowe_073.jpg

figowe_070.jpg
 

Załączniki

  • figowe_073.jpg
    figowe_073.jpg
    149.1 KB · Wyświetleń: 0
  • figowe_070.jpg
    figowe_070.jpg
    153.8 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy