Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
bułki ,chleb z amarantusem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 669476" data-attributes="member: 592"><p>Znalazłam w domu po paczce mąki i ziarna amarantusu i pomyślałam ,że trzeba je jakoś zużyć</p><p>znalazłam taki przepis </p><p>na bułki z amarantusem</p><p><a href="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39008974,39008974.html" target="_blank">http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39008974,39008974.html</a></p><p>ja zrobiłam chleb</p><p><strong>Bułki(chleb) z amarantusem</strong></p><p>cytuję Miszam,,</p><p></p><p>2 szklanki mąki pszennej typ 650 (+ ewentualnie 0,5 szklanki do podsypania)</p><p>1 szklanki mąki z amarantusa</p><p>1 płaska łyżeczka drożdży instant</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>2-3 łyżki oliwy z oliwek</p><p>1,5 szklanki lodowatej wody</p><p></p><p>Obie mąki przesiać do miski, dodać drożdże i sól. Stopniowo dodawać wodę</p><p>wyrabiając mikserem z hakami. Dodać oliwę, wyrabiać kilka minut, aż ciasto</p><p>będzie elastyczne i sprężyste, dość miękkie, ale w żadnym razie nie</p><p>rozlewające się.</p><p>W razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody.</p><p>Posmarować ciasto oliwą, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.</p><p>Następnego dnia ciasto wyjąć, nagrzać piekarnik do najwyższej możliwej</p><p>temperatury (u mnie 250C).</p><p>Ciasto przebić, wyrabiać chwilę. Uformować z ciasta niewielkie bułki (mnie z</p><p>podanych składników wyszło 8 sztuk), ułożyć na papierze do pieczenia,</p><p>posmarować bułki oliwą, przykryć folią spożywczą, żeby zabezpieczyć przed</p><p>wysychaniem na czas rośnięcia.</p><p>Gdy bułeczki wyraźnie urosną zdjąć folię, ozdobić (u mnie popping, czyli</p><p>prażony amarantus), włożyć bardzo ostrożnie wraz z papierem do pieczenia na</p><p>rozgrzaną blachę w piekarniku.</p><p>Piec ok.15-20 min. W trakcie pieczenia raz spryskałam bułki wodą z</p><p>rozpylacza. Wyjąć bułki, gdy się zezłocą.</p><p></p><p>Bułki smakują wybornie. Mają miękką i niezwykle deliktaną, choć chrupiącą</p><p>skórkę i wilgotny, puchaty miąższ.</p><p>Najlepiej od razu zrobić z podwójnej ilości składników.&quot;</p><p>[ATTACH=full]22824[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]22825[/ATTACH]</p><p></p><p>Ja zrobiłam chlebek ,bo ciasto po wyjęciu z lodówki było dość luźne </p><p>Po wyjęciu i umieszczeniu w foremce rósł u mnie jeszcze ok 2,5 godziny</p><p>Piekłam w ok 220stopniach tak ok 30 minut</p><p>Jest bardzo smaczny ,wilgotny ,polecam</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 669476, member: 592"] Znalazłam w domu po paczce mąki i ziarna amarantusu i pomyślałam ,że trzeba je jakoś zużyć znalazłam taki przepis na bułki z amarantusem [URL="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39008974,39008974.html"]http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39008974,39008974.html[/URL] ja zrobiłam chleb [B]Bułki(chleb) z amarantusem[/B] cytuję Miszam,, 2 szklanki mąki pszennej typ 650 (+ ewentualnie 0,5 szklanki do podsypania) 1 szklanki mąki z amarantusa 1 płaska łyżeczka drożdży instant 1 łyżeczka soli 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 szklanki lodowatej wody Obie mąki przesiać do miski, dodać drożdże i sól. Stopniowo dodawać wodę wyrabiając mikserem z hakami. Dodać oliwę, wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i sprężyste, dość miękkie, ale w żadnym razie nie rozlewające się. W razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody. Posmarować ciasto oliwą, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyjąć, nagrzać piekarnik do najwyższej możliwej temperatury (u mnie 250C). Ciasto przebić, wyrabiać chwilę. Uformować z ciasta niewielkie bułki (mnie z podanych składników wyszło 8 sztuk), ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować bułki oliwą, przykryć folią spożywczą, żeby zabezpieczyć przed wysychaniem na czas rośnięcia. Gdy bułeczki wyraźnie urosną zdjąć folię, ozdobić (u mnie popping, czyli prażony amarantus), włożyć bardzo ostrożnie wraz z papierem do pieczenia na rozgrzaną blachę w piekarniku. Piec ok.15-20 min. W trakcie pieczenia raz spryskałam bułki wodą z rozpylacza. Wyjąć bułki, gdy się zezłocą. Bułki smakują wybornie. Mają miękką i niezwykle deliktaną, choć chrupiącą skórkę i wilgotny, puchaty miąższ. Najlepiej od razu zrobić z podwójnej ilości składników." [ATTACH=full]22824[/ATTACH] [ATTACH=full]22825[/ATTACH] Ja zrobiłam chlebek ,bo ciasto po wyjęciu z lodówki było dość luźne Po wyjęciu i umieszczeniu w foremce rósł u mnie jeszcze ok 2,5 godziny Piekłam w ok 220stopniach tak ok 30 minut Jest bardzo smaczny ,wilgotny ,polecam [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
bułki ,chleb z amarantusem
Bottom