Bułki chlebowe, warstwowe

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Widziałam tak zwijane bułki u Vitorii. I zachciało mi się tak samo zawijanych. Sam przepis na ciasto bułkowe jest zupełnie inny. Bułki wychodzą niezwykle efektowne i bardzo smaczne, tylko potrzebują sporo czasu.



Składniki:

Zaczyn:

• 50 g mąki żytniej chlebowej
• 125 ml ciepłej wody
• 1/3 łyżeczki drożdży instant

Ciasto:

• cały zaczyn
• 250 g mąki pszennej (typ 650)
• 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 100 ml ciepłej wody
• 1 łyżeczka drożdży instant
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyżki oleju
• 2 – 4 łyżki maślanki (do regulowania gęstości ciasta)

Do smarowania warstw:

• 2 - 3 łyżki masła
• 2 - 3 łyżki oleju (z pestek winogron)


Wykonanie:

Zaczyn: W miseczce wymieszać wszystkie składniki na zaczyn i odstawić do wyrastania na ok. 1 – 1,5 godzin. Zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.
Ciasto: Do ciepłej wody dodać drożdże i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypać oba rodzaje mąki. Dodać wyrośnięty zaczyn i rozpuszczone drożdże. Wyrobić. Dodać sól i wciąż wyrabiać ciasto. Na koniec dodać olej i wciąż wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki (ścianek miski). Gdyby ciasto było zbyt gęste, zbite należy dodać kilka łyżek maślanki.. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
Wyrobione ciasto uformować w kulę lub walec, owinąć luźno folią i odstawić na ok. 20 – 30 minut , w ciepłe miejsce, do lekkiego wyrośnięcia..
Masło rozpuścić razem z olejem.
Ciasto rozwałkować w dość duży prostokąt ok. 30 x 50cm., który należy posmarować rozpuszczonym masłem.

carina1_1.JPG

Następnie , krótki boki ciasta założyć do środka, tak aby się ze sobą stykały lub delikatnie zachodziły na siebie.

carina2.JPG
Ponownie posmarować rozpuszczonym masłem, a następnie złożyć ciasto na pół, tak aby powstały 4 warstwy ciasta ( w odwrotną stronę niż poprzednie składanie, krótkimi bokami do siebie.) Brzegi ciasta mocno docisnąć, aby nie wyciekło masło. Następnie należy rozwałkować dość cienko ciasto, na duży prostokąt ok. 60 x 40 cm i posmarować resztą masła (najwygodniej na papierze do pieczenia lub na silikonowej, dużej stolnicy). Pomagając sobie papierem, na którym było wałkowane ciasto, należy zwinąć go niczym roladę. Jeżeli zwiniemy wzdłuż krótkiego boku, powstanie długa, nie bardzo gruba rolada/bułka, którą należy podzielić na dwie części (dwie krótkie rolady). Jeżeli zwiniemy wzdłuż długiego boku, bułka/rolada będzie krótsza, ale grubsza ale krótsza i będzie miała więcej warstw.

carina5.JPG

Przenosimy bułki na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem i robimy głębokie nacięcia bardzo ostrym nożem lub żyletką, co 6-8 cm. Smarujemy rozpuszczonym masłem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na ok. 30 – 40 minut (bułki powinny wyraźnie podrosnąć).

carina8.JPG

Piekarnik należy nagrzać do 200 stopni (180 w termoobiegu). Pieczemy ok. 30 minut


 

Załączniki

  • carina1_1.JPG
    carina1_1.JPG
    105.8 KB · Wyświetleń: 0
  • carina2.JPG
    carina2.JPG
    112.8 KB · Wyświetleń: 0
  • carina5.JPG
    carina5.JPG
    105.8 KB · Wyświetleń: 0
  • carina8.JPG
    carina8.JPG
    109.8 KB · Wyświetleń: 0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
niestety, zmieściły się tylko 4 zdjęcia, więc post niżej muszę wstawić zdjęcia gotowych bułek
Przekrój bułki
carina33.JPG

carina10.JPG

 

Załączniki

  • carina33.JPG
    carina33.JPG
    107.5 KB · Wyświetleń: 0
  • carina10.JPG
    carina10.JPG
    105.5 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy