Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułki chlebowe, warstwowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 1023756" data-attributes="member: 4258"><p>Widziałam tak zwijane bułki u <a href="http://vitoria.livejournal.com/18274.html" target="_blank"><strong>Vitorii</strong></a>. I zachciało mi się tak samo zawijanych. Sam przepis na ciasto bułkowe jest zupełnie inny. Bułki wychodzą niezwykle efektowne i bardzo smaczne, tylko potrzebują sporo czasu.</p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong>Zaczyn:</strong></em></p><p></p><p>&#8226; 50 g mąki żytniej chlebowej</p><p>&#8226; 125 ml ciepłej wody</p><p>&#8226; 1/3 łyżeczki drożdży instant</p><p></p><p><em><strong>Ciasto:</strong></em></p><p></p><p>&#8226; cały zaczyn</p><p>&#8226; 250 g mąki pszennej (typ 650)</p><p>&#8226; 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej</p><p>&#8226; 100 ml ciepłej wody</p><p>&#8226; 1 łyżeczka drożdży instant</p><p>&#8226; 1 łyżeczka cukru</p><p>&#8226; 1 łyżeczka soli</p><p>&#8226; 2 łyżki oleju</p><p>&#8226; 2 – 4 łyżki maślanki (do regulowania gęstości ciasta)</p><p></p><p><em><strong>Do smarowania warstw:</strong></em></p><p></p><p>&#8226; 2 - 3 łyżki masła</p><p>&#8226; 2 - 3 łyżki oleju (z pestek winogron)</p><p></p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p><em><strong>Zaczyn:</strong></em> W miseczce wymieszać wszystkie składniki na zaczyn i odstawić do wyrastania na ok. 1 – 1,5 godzin. Zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.</p><p><em><strong>Ciasto:</strong></em> Do ciepłej wody dodać drożdże i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypać oba rodzaje mąki. Dodać wyrośnięty zaczyn i rozpuszczone drożdże. Wyrobić. Dodać sól i wciąż wyrabiać ciasto. Na koniec dodać olej i wciąż wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki (ścianek miski). Gdyby ciasto było zbyt gęste, zbite należy dodać kilka łyżek maślanki.. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.</p><p>Wyrobione ciasto uformować w kulę lub walec, owinąć luźno folią i odstawić na ok. 20 – 30 minut , w ciepłe miejsce, do lekkiego wyrośnięcia.. </p><p>Masło rozpuścić razem z olejem.</p><p>Ciasto rozwałkować w dość duży prostokąt ok. 30 x 50cm., który należy posmarować rozpuszczonym masłem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]56393[/ATTACH]</p><p></p><p> Następnie , krótki boki ciasta założyć do środka, tak aby się ze sobą stykały lub delikatnie zachodziły na siebie. </p><p></p><p>[ATTACH=full]56394[/ATTACH]</p><p>Ponownie posmarować rozpuszczonym masłem, a następnie złożyć ciasto na pół, tak aby powstały 4 warstwy ciasta ( w odwrotną stronę niż poprzednie składanie, krótkimi bokami do siebie.) Brzegi ciasta mocno docisnąć, aby nie wyciekło masło. Następnie należy rozwałkować dość cienko ciasto, na duży prostokąt ok. 60 x 40 cm i posmarować resztą masła (najwygodniej na papierze do pieczenia lub na silikonowej, dużej stolnicy). Pomagając sobie papierem, na którym było wałkowane ciasto, należy zwinąć go niczym roladę. Jeżeli zwiniemy wzdłuż krótkiego boku, powstanie długa, nie bardzo gruba rolada/bułka, którą należy podzielić na dwie części (dwie krótkie rolady). Jeżeli zwiniemy wzdłuż długiego boku, bułka/rolada będzie krótsza, ale grubsza ale krótsza i będzie miała więcej warstw. </p><p></p><p>[ATTACH=full]56395[/ATTACH]</p><p></p><p>Przenosimy bułki na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem i robimy głębokie nacięcia bardzo ostrym nożem lub żyletką, co 6-8 cm. Smarujemy rozpuszczonym masłem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na ok. 30 – 40 minut (bułki powinny wyraźnie podrosnąć). </p><p></p><p>[ATTACH=full]56396[/ATTACH]</p><p></p><p>Piekarnik należy nagrzać do 200 stopni (180 w termoobiegu). Pieczemy ok. 30 minut</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 1023756, member: 4258"] Widziałam tak zwijane bułki u [URL="http://vitoria.livejournal.com/18274.html"][B]Vitorii[/B][/URL]. I zachciało mi się tak samo zawijanych. Sam przepis na ciasto bułkowe jest zupełnie inny. Bułki wychodzą niezwykle efektowne i bardzo smaczne, tylko potrzebują sporo czasu. [B]Składniki:[/B] [I][B]Zaczyn:[/B][/I] • 50 g mąki żytniej chlebowej • 125 ml ciepłej wody • 1/3 łyżeczki drożdży instant [I][B]Ciasto:[/B][/I] • cały zaczyn • 250 g mąki pszennej (typ 650) • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej • 100 ml ciepłej wody • 1 łyżeczka drożdży instant • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżeczka soli • 2 łyżki oleju • 2 – 4 łyżki maślanki (do regulowania gęstości ciasta) [I][B]Do smarowania warstw:[/B][/I] • 2 - 3 łyżki masła • 2 - 3 łyżki oleju (z pestek winogron) [B]Wykonanie:[/B] [I][B]Zaczyn:[/B][/I] W miseczce wymieszać wszystkie składniki na zaczyn i odstawić do wyrastania na ok. 1 – 1,5 godzin. Zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość przynajmniej dwukrotnie. [I][B]Ciasto:[/B][/I] Do ciepłej wody dodać drożdże i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypać oba rodzaje mąki. Dodać wyrośnięty zaczyn i rozpuszczone drożdże. Wyrobić. Dodać sól i wciąż wyrabiać ciasto. Na koniec dodać olej i wciąż wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki (ścianek miski). Gdyby ciasto było zbyt gęste, zbite należy dodać kilka łyżek maślanki.. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto uformować w kulę lub walec, owinąć luźno folią i odstawić na ok. 20 – 30 minut , w ciepłe miejsce, do lekkiego wyrośnięcia.. Masło rozpuścić razem z olejem. Ciasto rozwałkować w dość duży prostokąt ok. 30 x 50cm., który należy posmarować rozpuszczonym masłem. [ATTACH=full]56393[/ATTACH] Następnie , krótki boki ciasta założyć do środka, tak aby się ze sobą stykały lub delikatnie zachodziły na siebie. [ATTACH=full]56394[/ATTACH] Ponownie posmarować rozpuszczonym masłem, a następnie złożyć ciasto na pół, tak aby powstały 4 warstwy ciasta ( w odwrotną stronę niż poprzednie składanie, krótkimi bokami do siebie.) Brzegi ciasta mocno docisnąć, aby nie wyciekło masło. Następnie należy rozwałkować dość cienko ciasto, na duży prostokąt ok. 60 x 40 cm i posmarować resztą masła (najwygodniej na papierze do pieczenia lub na silikonowej, dużej stolnicy). Pomagając sobie papierem, na którym było wałkowane ciasto, należy zwinąć go niczym roladę. Jeżeli zwiniemy wzdłuż krótkiego boku, powstanie długa, nie bardzo gruba rolada/bułka, którą należy podzielić na dwie części (dwie krótkie rolady). Jeżeli zwiniemy wzdłuż długiego boku, bułka/rolada będzie krótsza, ale grubsza ale krótsza i będzie miała więcej warstw. [ATTACH=full]56395[/ATTACH] Przenosimy bułki na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem i robimy głębokie nacięcia bardzo ostrym nożem lub żyletką, co 6-8 cm. Smarujemy rozpuszczonym masłem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na ok. 30 – 40 minut (bułki powinny wyraźnie podrosnąć). [ATTACH=full]56396[/ATTACH] Piekarnik należy nagrzać do 200 stopni (180 w termoobiegu). Pieczemy ok. 30 minut [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułki chlebowe, warstwowe
Top
Bottom