Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Bułki-kajzerki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 468020" data-attributes="member: 232"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Bulki - kajzerki</strong></span></p><p>ilość: 24 sztuki</p><p><span style="font-size: 26px">przepis znaleziony na www.petras-brotkasten.de</span></p><p></p><p><em>zaczyn</em></p><p>250g mąka typ 550</p><p>300g woda</p><p>10g drożdże świeże</p><p>drożdże rozpuścić w odrobinie wody, dodać do maki razem z reszta wody i dobrze wymieszać, aby powstalo gładkie lśniące ciasto. Pozostawić przykryte do wyrośnięcia na cala noc w temperaturze pokojowej. </p><p></p><p></p><p>750g mąka typ 550</p><p>560g zaczyn jw.</p><p>2 łyżki słodu</p><p>300g wody </p><p>8g drożdży</p><p>1 łyżka soli</p><p> </p><p>Następnego dnia rozmieszac mąkę ze słodem, dodać drożdże wymieszane w wodzie oraz zaczyn. Wyrabiać 4 minuty (mikserem na 1 poziomie), następnie energiczniej 8 minut (mikser poziom 2-3), dodając również w tym momencie sól.</p><p>Powinno powstać elastyczne gładkie ciasto, odstające od miski lub ręki.</p><p></p><p>Wyjąc z miski, krotko wyrobić na blacie i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryte odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości. jeśli ciasto rośnie zbyt szybko, raz zagnieść, aby pozbyć się nadmiaru gazów.</p><p></p><p>Podzielic na 24 części, po 65-70g, przykryć. Każdy kawałek formować dowolnie: podłużne bądź owalne bulki. Okrągłe bułeczki ewentualnie poznaczyć specjalnym stemplem do kajzerek, odwracając strona ze stemplem do dołu, na ściereczkę wysypana mąką. </p><p>Podłużne bulki ułożyć gładką powierzchnia do góry, lekko posypać mąką. Przykryte odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.</p><p></p><p>Piekarnik nagrzać do 250 st C. </p><p>Okragle buleczki odwrócić nacięciem do góry (ewentualnie już na 15 min przed rozpoczęciem pieczenia) ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Podłużne bulki naciąć wzdłuż i również ułożyć na blasze. </p><p></p><p>Piec 20 minut w naparowanym piekarniku do zbrązowienia.</p><p></p><p>Podczas pieczenia jednej blachy druga powinna być przetrzymywana w zimnie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 468020, member: 232"] [SIZE=18][B]Bulki - kajzerki[/B][/SIZE] ilość: 24 sztuki [SIZE=8]przepis znaleziony na www.petras-brotkasten.de[/SIZE] [I]zaczyn[/I] 250g mąka typ 550 300g woda 10g drożdże świeże drożdże rozpuścić w odrobinie wody, dodać do maki razem z reszta wody i dobrze wymieszać, aby powstalo gładkie lśniące ciasto. Pozostawić przykryte do wyrośnięcia na cala noc w temperaturze pokojowej. 750g mąka typ 550 560g zaczyn jw. 2 łyżki słodu 300g wody 8g drożdży 1 łyżka soli Następnego dnia rozmieszac mąkę ze słodem, dodać drożdże wymieszane w wodzie oraz zaczyn. Wyrabiać 4 minuty (mikserem na 1 poziomie), następnie energiczniej 8 minut (mikser poziom 2-3), dodając również w tym momencie sól. Powinno powstać elastyczne gładkie ciasto, odstające od miski lub ręki. Wyjąc z miski, krotko wyrobić na blacie i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryte odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości. jeśli ciasto rośnie zbyt szybko, raz zagnieść, aby pozbyć się nadmiaru gazów. Podzielic na 24 części, po 65-70g, przykryć. Każdy kawałek formować dowolnie: podłużne bądź owalne bulki. Okrągłe bułeczki ewentualnie poznaczyć specjalnym stemplem do kajzerek, odwracając strona ze stemplem do dołu, na ściereczkę wysypana mąką. Podłużne bulki ułożyć gładką powierzchnia do góry, lekko posypać mąką. Przykryte odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 250 st C. Okragle buleczki odwrócić nacięciem do góry (ewentualnie już na 15 min przed rozpoczęciem pieczenia) ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Podłużne bulki naciąć wzdłuż i również ułożyć na blasze. Piec 20 minut w naparowanym piekarniku do zbrązowienia. Podczas pieczenia jednej blachy druga powinna być przetrzymywana w zimnie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Bułki-kajzerki
Top
Bottom