Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Bułki-kajzerki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 468236" data-attributes="member: 1142"><p>Wroce na chwile do slodu...z lektury chlebowych ksiazek jak rowniez wypowiedzi amatorskich i profesjonalnych piekarzy wynika, ze slod diastatyczny wspomaga proces fermetacji, a slod niediastatyczny jest bardziej jak &quot;skompaktowany cukier&quot; i on nadaje ciastu slodki smak...ten ostatni mozna zastapic rowniez cukrem...muscovado, demerara etc.</p><p></p><p>W moim przepisie na kajzerki jednym ze skaldnikow jest slod diastatyczny...wnioskowalabym za tym, ze w Mirabbelkowym przepisie slod zostaje uzyty w celu dokarmienia drozdzy rowniez...</p><p></p><p>Mozna jeszcze pokusic sie o eksperymenty...za kazdym razem zamieniajac rodzaj slodu lub calkowicie zastapic go cukrem i pisac o rezultatach (warunki przy wykonaniu ciasta powinny byc jednak takie same).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 468236, member: 1142"] Wroce na chwile do slodu...z lektury chlebowych ksiazek jak rowniez wypowiedzi amatorskich i profesjonalnych piekarzy wynika, ze slod diastatyczny wspomaga proces fermetacji, a slod niediastatyczny jest bardziej jak "skompaktowany cukier" i on nadaje ciastu slodki smak...ten ostatni mozna zastapic rowniez cukrem...muscovado, demerara etc. W moim przepisie na kajzerki jednym ze skaldnikow jest slod diastatyczny...wnioskowalabym za tym, ze w Mirabbelkowym przepisie slod zostaje uzyty w celu dokarmienia drozdzy rowniez... Mozna jeszcze pokusic sie o eksperymenty...za kazdym razem zamieniajac rodzaj slodu lub calkowicie zastapic go cukrem i pisac o rezultatach (warunki przy wykonaniu ciasta powinny byc jednak takie same). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Bułki-kajzerki
Top
Bottom