- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Składniki:
* 1 czubata szklanka mąki pszennej (plus do wyrabiania)
* 1/2 szklanki mąki krupczatki
* 1 łyżeczka cukru (do słodkiej wersji proponuję 1 łyżkę)
* 20 g drożdży
* 1/2 szklanki maślanki
* 1 jajko
* olej (ilość podana w wykonaniu)
* 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Drożdże zasypać cukrem i rozpuścić. Do szklanki z maślanką wbić jajko i uzupełnić do pełnej szklanki olejem. Dobrze wymieszać i wlać do mąki wymieszanej z solą. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto aż będzie odstawało od dłoni (ja wyrabiałam dzisiaj w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto zostawić do wyrastania.
Wyrośnięte wyjąć na blat obsypany mąką i wyrobić krótko ciasto, z którego formujemy już bułki.
Ja zrobiłam 4 bułki ale bardzo duże wyszły mi.
Zostawić do podrośnięcia, posmarować mlekiem skondensowanym i upiec (ja wyrastałam w piekarniku a następnie ustawiłam temp. 180 i termoobieg i piekłam ok. 25 minut)