- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Bułki z truskawkami lub innymi owocami
Składniki:
Zaczyn:
1/2 szklanki mąki pszennej
25 g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
Wszystkie składniki wymieszac i odstawic do wyrośnięcia
Ciasto
1,5 szklanki mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
100 g masła
szczypta soli
Nadzienie:
ok. 400g truskawek, pokrojone na mniejsze kawałki
3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Mąkę wsypac do miski. Dodac szczyptę soli. Żółtka i jajko ubic z cukrem na puszystą masę i dodac do mąki. Dodac również wyrośnięty zaczyn. Wyrabiac ( u mnie mikserem ) aż do dokładnego połączenia się składników. Teraz dolewac stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiac aż ciasto zacznie odklejac się od ścianek miski. Odstawic do wyrośnięcia w przykrytej misce ( u mnie piekarnik z załączoną żarówką.). Po wyrośnięciu możemy już formowac bułki.
Ciasto krimy na mniejsze kawałki, które formujemy w placuszki. Na środku placuszka układamy truskawki, obtoczone bułką tartą. Zaklejamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Drugi sposób: z każdego kawałka ciasta lepimy wałeczek, który formujemy na kształt litery B. W środek brzuszków litery, wkładamu po truskawce.
Bułki po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym białkiem i możemy posypac kruszonką.
Pieczemy ok. 35 minut w temp. 175 stopniach


Składniki:
Zaczyn:
1/2 szklanki mąki pszennej
25 g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
Wszystkie składniki wymieszac i odstawic do wyrośnięcia
Ciasto
1,5 szklanki mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
100 g masła
szczypta soli
Nadzienie:
ok. 400g truskawek, pokrojone na mniejsze kawałki
3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Mąkę wsypac do miski. Dodac szczyptę soli. Żółtka i jajko ubic z cukrem na puszystą masę i dodac do mąki. Dodac również wyrośnięty zaczyn. Wyrabiac ( u mnie mikserem ) aż do dokładnego połączenia się składników. Teraz dolewac stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiac aż ciasto zacznie odklejac się od ścianek miski. Odstawic do wyrośnięcia w przykrytej misce ( u mnie piekarnik z załączoną żarówką.). Po wyrośnięciu możemy już formowac bułki.
Ciasto krimy na mniejsze kawałki, które formujemy w placuszki. Na środku placuszka układamy truskawki, obtoczone bułką tartą. Zaklejamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Drugi sposób: z każdego kawałka ciasta lepimy wałeczek, który formujemy na kształt litery B. W środek brzuszków litery, wkładamu po truskawce.
Bułki po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym białkiem i możemy posypac kruszonką.
Pieczemy ok. 35 minut w temp. 175 stopniach


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: