Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
bułki pszenne (gotowe w godzinę)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="renia2001" data-source="post: 1320825" data-attributes="member: 38192"><p>Przepis znaleziony na jednym z moich ulubionych blogów kuchniapsakuby.blox.pl/. bułki bardzo proste, szybkie i wyśmienite! Robią furorę wśród moich gości, dlatego zawsze na przeróżne spotkania jestem proszona o ich zrobienie, czasem nawet z potrójnej porcji. Po zarobieniu ciasta wkładam je do foliowej torby na min. 20 minut i zapewniam, że w tym czasie ciasto wypełni miskę. Potem odrywam małe porcje ciasta, formuję kulki (12 szt. mieści się na dużej blasze z piekarnika), odstawiam do wyrośnięcia i w tym samym czasie włączam piekarnik na 200 stopni. Jak mam czas i ochotę to nacinam bułki i smaruję roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Piekę ok. 15-20 minut. Polecam gorąco! Następnego dnia bułki też są smaczne i miękkie. Używam mąki tortowej, ale czasem robię eksperymenty z razową: 250g razowej i 300 pszennej. A, i co najważniejsze: robię te bułki z 2 porcji, wychodzi 18 średnich bułek.</p><p></p><p>500g mąki pszennej typ 500</p><p>wkruszyć 2,5 dag drożdży</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>300 ml ciepłej wody</p><p>zarobić ręką ciasto, po dokładnym wymieszaniu dodać 2 łyżki oleju, wówczas ciasto ładnie odchodzi od ręki i nie klei się do miski</p><p>dalej postępować jak wyżej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="renia2001, post: 1320825, member: 38192"] Przepis znaleziony na jednym z moich ulubionych blogów kuchniapsakuby.blox.pl/. bułki bardzo proste, szybkie i wyśmienite! Robią furorę wśród moich gości, dlatego zawsze na przeróżne spotkania jestem proszona o ich zrobienie, czasem nawet z potrójnej porcji. Po zarobieniu ciasta wkładam je do foliowej torby na min. 20 minut i zapewniam, że w tym czasie ciasto wypełni miskę. Potem odrywam małe porcje ciasta, formuję kulki (12 szt. mieści się na dużej blasze z piekarnika), odstawiam do wyrośnięcia i w tym samym czasie włączam piekarnik na 200 stopni. Jak mam czas i ochotę to nacinam bułki i smaruję roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Piekę ok. 15-20 minut. Polecam gorąco! Następnego dnia bułki też są smaczne i miękkie. Używam mąki tortowej, ale czasem robię eksperymenty z razową: 250g razowej i 300 pszennej. A, i co najważniejsze: robię te bułki z 2 porcji, wychodzi 18 średnich bułek. 500g mąki pszennej typ 500 wkruszyć 2,5 dag drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody zarobić ręką ciasto, po dokładnym wymieszaniu dodać 2 łyżki oleju, wówczas ciasto ładnie odchodzi od ręki i nie klei się do miski dalej postępować jak wyżej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
bułki pszenne (gotowe w godzinę)
Top
Bottom