Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułki pszenno-żytnie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1285725" data-attributes="member: 2721"><p>Bardzo sympatyczne i smaczne bułeczki, szybkie i proste. Bardzo ładnie wyrastały, w piekarniku wystrzeliły w górę dodatkowo. Miąższ jest smaczny i sprężysty, także na drugi dzień. Będę do nich wracać.</p><p>Źródło: <a href="http://smakmojegodomu.blox.pl/2012/05/Pszenno-zytnie-bulki-z-zaparka.html" target="_blank">http://smakmojegodomu.blox.pl/2012/05/Psze...-z-zaparka.html</a></p><p></p><p>[ATTACH=full]72961[/ATTACH]</p><p></p><p><u>Zaparka:</u></p><p>40 g mąki żytniej</p><p>150 ml wrzącej wody</p><p></p><p><u>Ciasto:</u></p><p>zaparka</p><p>1 łyżeczka drożdży instant</p><p>200 ml ciepłej wody</p><p>1/2 łyżeczki cukru</p><p>1 łyżeczka miodu</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>1 łyżeczka oleju</p><p>ok. 250 g mąki pszennej typ 650</p><p></p><p>Do miski wsypać mąkę żytnią. Zalać ją wrzącą wodą, dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Odstawić do wystudzenia.</p><p></p><p>W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem, miodem, olejem i solą. Dodać zaparkę, dokładnie wymieszać. Dodać 1/3 mąki, wymieszać, odstawić na 20 minut.</p><p></p><p>Dodać resztę mąki, wyrobić na gładkie, sprężyste ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką, lecz z umiarem, by nie wyszło za twarde. Przepis źródłowy zaleca wyrabianie przez 8 minut. Ja po 5 minutach miałam już dość wyrabiania... 5 min. im wystarcza.</p><p>Odstawić ciasto na godzinę do podwojenia objętości.</p><p></p><p>Ciasto podzielić na 6 równych kawałków, uformować bułeczki. Układać je zlepieniem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wykonać nacięcia, przykryć bułeczki czystą ściereczką i odstawić do podwojeni objętości na 45 minut.</p><p></p><p>Piec w nagrzanym do 190 st. piekarniku przez 20-25 min, aż będą lekko rumiane. W połowie pieczenia spryskać wnętrze piekarnika wodą.</p><p>Studzić na kratce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1285725, member: 2721"] Bardzo sympatyczne i smaczne bułeczki, szybkie i proste. Bardzo ładnie wyrastały, w piekarniku wystrzeliły w górę dodatkowo. Miąższ jest smaczny i sprężysty, także na drugi dzień. Będę do nich wracać. Źródło: [URL="http://smakmojegodomu.blox.pl/2012/05/Pszenno-zytnie-bulki-z-zaparka.html"]http://smakmojegodomu.blox.pl/2012/05/Psze...-z-zaparka.html[/URL] [ATTACH=full]72961[/ATTACH] [U]Zaparka:[/U] 40 g mąki żytniej 150 ml wrzącej wody [U]Ciasto:[/U] zaparka 1 łyżeczka drożdży instant 200 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju ok. 250 g mąki pszennej typ 650 Do miski wsypać mąkę żytnią. Zalać ją wrzącą wodą, dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Odstawić do wystudzenia. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem, miodem, olejem i solą. Dodać zaparkę, dokładnie wymieszać. Dodać 1/3 mąki, wymieszać, odstawić na 20 minut. Dodać resztę mąki, wyrobić na gładkie, sprężyste ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką, lecz z umiarem, by nie wyszło za twarde. Przepis źródłowy zaleca wyrabianie przez 8 minut. Ja po 5 minutach miałam już dość wyrabiania... 5 min. im wystarcza. Odstawić ciasto na godzinę do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 6 równych kawałków, uformować bułeczki. Układać je zlepieniem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wykonać nacięcia, przykryć bułeczki czystą ściereczką i odstawić do podwojeni objętości na 45 minut. Piec w nagrzanym do 190 st. piekarniku przez 20-25 min, aż będą lekko rumiane. W połowie pieczenia spryskać wnętrze piekarnika wodą. Studzić na kratce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułki pszenno-żytnie
Bottom