Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułki śniadaniowe z dodatkiem ziemniaków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 1690154" data-attributes="member: 232"><p>[ATTACH=full]101656[/ATTACH]</p><p></p><p><em><strong>Bułki z dodatkiem ziemniaków</strong></em></p><p><em></em></p><p><em>mięciutkie bułeczki śniadaniowe </em></p><p><em>proporcje na 8 szt. </em></p><p><em>wyrastanie rozczynu drożdżowego – 10 minut</em></p><p><em>wyrabianie ciasta – 10-15 minut</em></p><p><em>1.wyrastanie ciasta – 1,5 godziny</em></p><p><em>2. wyrastanie uformowanych bułek – 30 minut</em></p><p><em>pieczenie – 15-20 minut </em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em><strong>Składniki:</strong></em></p><p><em>150g ugotowanych ziemniaków</em></p><p><em>6g drożdży świeżych (płaska łyżeczka drożdży instant)</em></p><p><em>10g rozpuszczonego i ostudzonego masła</em></p><p><em>100g letniego mleka</em></p><p><em>1 jajko</em></p><p><em>300g mąki pszennej typ 550 lub 650 o dużej zawartości białka</em></p><p><em>1 łyżeczka soli</em></p><p><em>szczypta cukru</em></p><p><em>na glazurę: 1 ubite i wymieszane z 1 łyżką mleka jajko, </em></p><p><em>do posypania: mak, sezam lub płatki owsiane</em></p><p><em></em></p><p><em>Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Jeszcze gorące utłuc lub przepuścić przez praskę dodając masło i mleko (zostawiając 1-2 łyżki mleka do rozrobienia zaczynu drożdżowego, jeśli używamy drożdży świeżych). Wymieszać na gładkie puree.</em></p><p><em>Jeśli chcemy użyć zimnych ziemniaków, które nam pozostały np. z poprzedniego dnia, należy mleko i masło podgrzać i zmiksować z ziemniakami na gładką masę.</em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em>Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, wkruszyć drożdże dodając szczyptę cukru i 1-2 łyżki w tym celu pozostawionego mleka, podsypać mąką z brzegów i odstawić do wyrośnięcia na 5-10 minut.</em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em>Jajko dokładnie ubić z solą, dodać do mieszaniny ziemniaczanej i połączyć z mąką wymieszaną z drożdżami. Wyrabiać 10-15 minut, aby uzyskać elastyczne ciasto podsypując w razie potrzeby mąką lub dolewając mleka. Odstawić szczelnie przykryte w wysmarowanej masłem lub olejem misce do wyrośnięcia na 1,5 godziny, tak aby podwoiło swoja objętość.</em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em>Ciasto wyjąc na stolnicę, pozbawić nadmiaru gazów uderzając w jego powierzchnię. Podzielić kilkakrotnie na pół, aby otrzymać mniej więcej 8 równych kawałków ciasta. Z każdego formować najpierw okrągły placuszek, a potem bułeczkę podwijając jego końce pod spód i mocno zlepiając. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20-30 minut. </em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em>Wyrośnięte bułeczki posmarować glazurą z jajka i mleka, posypać dowolną posypką. </em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em>Piekarnik nagrzać do temperatury 200⁰C. Piec w gorącym piekarniku 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 1690154, member: 232"] [ATTACH type="full" width="457px" alt="D4B4BF29-1D58-4A1D-B045-DCBC4088012B.jpeg"]101656[/ATTACH] [I][B]Bułki z dodatkiem ziemniaków[/B] mięciutkie bułeczki śniadaniowe proporcje na 8 szt. wyrastanie rozczynu drożdżowego – 10 minut wyrabianie ciasta – 10-15 minut 1.wyrastanie ciasta – 1,5 godziny 2. wyrastanie uformowanych bułek – 30 minut pieczenie – 15-20 minut [B]Składniki:[/B] 150g ugotowanych ziemniaków 6g drożdży świeżych (płaska łyżeczka drożdży instant) 10g rozpuszczonego i ostudzonego masła 100g letniego mleka 1 jajko 300g mąki pszennej typ 550 lub 650 o dużej zawartości białka 1 łyżeczka soli szczypta cukru na glazurę: 1 ubite i wymieszane z 1 łyżką mleka jajko, do posypania: mak, sezam lub płatki owsiane Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Jeszcze gorące utłuc lub przepuścić przez praskę dodając masło i mleko (zostawiając 1-2 łyżki mleka do rozrobienia zaczynu drożdżowego, jeśli używamy drożdży świeżych). Wymieszać na gładkie puree. Jeśli chcemy użyć zimnych ziemniaków, które nam pozostały np. z poprzedniego dnia, należy mleko i masło podgrzać i zmiksować z ziemniakami na gładką masę. Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, wkruszyć drożdże dodając szczyptę cukru i 1-2 łyżki w tym celu pozostawionego mleka, podsypać mąką z brzegów i odstawić do wyrośnięcia na 5-10 minut. Jajko dokładnie ubić z solą, dodać do mieszaniny ziemniaczanej i połączyć z mąką wymieszaną z drożdżami. Wyrabiać 10-15 minut, aby uzyskać elastyczne ciasto podsypując w razie potrzeby mąką lub dolewając mleka. Odstawić szczelnie przykryte w wysmarowanej masłem lub olejem misce do wyrośnięcia na 1,5 godziny, tak aby podwoiło swoja objętość. Ciasto wyjąc na stolnicę, pozbawić nadmiaru gazów uderzając w jego powierzchnię. Podzielić kilkakrotnie na pół, aby otrzymać mniej więcej 8 równych kawałków ciasta. Z każdego formować najpierw okrągły placuszek, a potem bułeczkę podwijając jego końce pod spód i mocno zlepiając. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować glazurą z jajka i mleka, posypać dowolną posypką. Piekarnik nagrzać do temperatury 200⁰C. Piec w gorącym piekarniku 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułki śniadaniowe z dodatkiem ziemniaków
Top
Bottom