- Cze 8, 2008
- 138
- 0
- 0
Pyszne, miękkie, puszyste bułeczki. Pięknie pachną, polecam!
Przepis ze strony Taste of home.
Składniki: (na około 14 małych bułek, ja zrobiłam 7 dużych)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (dałam 12%)
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki ugniecionych ziemniaków (z dodatkiem masła i mleka - czyli pozostałości obiadku
)
1/4 szklanki miękkiego masła
3 szklanki mąki pszennej chlebowej
2 łyżki cukru (następnym razem dam 1)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka sody
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej (następnym razem pominę)
3 łyżeczki drożdży granulowanych
MASZYNA:
W podanej kolejności umieścić ciasto w maszynie do pieczenia chleba - program 'Wyrabiane ciasta zwykłego" 1,5h.
RĘCZNIE
Wymieszać mąkę z drożdżami dodać resztę składników i dokładnie zagnieść. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (1,5-2godzin).
Po skończonym cyklu/wyrośnięciu ciasto, dokładnie je wyrobić, aby nie było żadnych pęcherzyków powietrza.
Podzielić ciasto na tyle bułeczek ile chcemy, pozostawić na blasze z papierem do pieczenia do wyrośnięcia na około 30minut.
Piekłam w 200ºC przez 15minut. Polecam bardzo

Składniki: (na około 14 małych bułek, ja zrobiłam 7 dużych)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (dałam 12%)
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki ugniecionych ziemniaków (z dodatkiem masła i mleka - czyli pozostałości obiadku
1/4 szklanki miękkiego masła
3 szklanki mąki pszennej chlebowej
2 łyżki cukru (następnym razem dam 1)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka sody
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej (następnym razem pominę)
3 łyżeczki drożdży granulowanych

MASZYNA:
W podanej kolejności umieścić ciasto w maszynie do pieczenia chleba - program 'Wyrabiane ciasta zwykłego" 1,5h.
RĘCZNIE
Wymieszać mąkę z drożdżami dodać resztę składników i dokładnie zagnieść. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (1,5-2godzin).
Po skończonym cyklu/wyrośnięciu ciasto, dokładnie je wyrobić, aby nie było żadnych pęcherzyków powietrza.
Podzielić ciasto na tyle bułeczek ile chcemy, pozostawić na blasze z papierem do pieczenia do wyrośnięcia na około 30minut.
Piekłam w 200ºC przez 15minut. Polecam bardzo