Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułki z kremem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 1558972" data-attributes="member: 5092"><p>Nie wiem, czy o takie Ci chodziło, ale mam taki przepis z ksiazeczki A. Wilson:</p><p>3,5 kubka mąki (kubek =125 g)</p><p>2 łyżki cukru</p><p>0,5 łyżeczki soli</p><p>1i 1)3 kubka mleka ciepłego ( kubek = 250 ml)</p><p>60 g stopionego masła</p><p>7 g suszonych drożdży</p><p></p><p>1 i 1)4 kubka śmietany</p><p>1 łyżka cukru pudru</p><p>0,5 kubka dżemu malinowego lub truskawkowego</p><p>2 łyżki cukru pudru dodatkowo</p><p></p><p>Posmarowac 2 blachy stopionym maslem lub olejem, posypać mąką, strzasajac nadmiar.</p><p>Do miksera dać połowę mąki, soli, cukru.</p><p>Wymieszać mleko, i masło w malej misie, wsypac drożdże, mieszać aż się rozpusci.</p><p>Miksowac razem aż uformuje się miękkie, gładkie ciasto. Przełożyć do wysmarowanej olejem misy.</p><p>Podobnie postąpić przy drugiej części składników, złączyć z pierwszym ciastem w wysmarowanej misie.</p><p>Przykryte folią odstawic na godzinę aż dobrze wyrośnie.</p><p>Przebić i wyłożyć na lekko posypana mąką stolnice, wyrabiać 2 minuty aż będzie gładkie.</p><p>Podzielić na 12 części.</p><p>Wyrabiać każdą porcję pół minuty na lekko posypanej mąką stolnicy, uformować kule.</p><p>Ułożyć kule na blachach, odstawić przykryte folią w ciepłe miejsce na 15 minut aż dobrze wyrosną.</p><p>Piec 20 minut w 210 stopniach (190 w piekarniku gazowym)</p><p>Odstawić na 5 minut, przełożyć na podstawki do ostudzenia.</p><p>Zębatym nożem nadkroic każdą bułeczke na głębokość 5 cm od wierzchu ku spodowi (ukośnie)</p><p>Ubić śmietanę z cukrem, napełnić ozdobnie bułki posmarowane dżemem.</p><p>Posypac cukrem pudrem.</p><p>Uwaga: w dużym mikserze mieszać od razu całość.</p><p></p><p>Moje uwagi : przepis podaje tak, jak Autorka, ale sama robilam oczywiście od razu z całości składników.</p><p>Nie mając zaufania do ciasta drożdżowego bez jajek, dawałam 1-2 jajka.</p><p>Dawalam też wanilie której nie ma w przepisie.</p><p>Pamiętam, że przepis traktowalam dość orientacyjnie.</p><p>Przepraszam, że używałam nawiasu zamiast ukośnika, ale piszę z tableta.</p><p></p><p>Te bułeczki piekłam dawno temu i nie pamiętam czy były jeszcze jakieś odstępstwa od przepisu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 1558972, member: 5092"] Nie wiem, czy o takie Ci chodziło, ale mam taki przepis z ksiazeczki A. Wilson: 3,5 kubka mąki (kubek =125 g) 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 1i 1)3 kubka mleka ciepłego ( kubek = 250 ml) 60 g stopionego masła 7 g suszonych drożdży 1 i 1)4 kubka śmietany 1 łyżka cukru pudru 0,5 kubka dżemu malinowego lub truskawkowego 2 łyżki cukru pudru dodatkowo Posmarowac 2 blachy stopionym maslem lub olejem, posypać mąką, strzasajac nadmiar. Do miksera dać połowę mąki, soli, cukru. Wymieszać mleko, i masło w malej misie, wsypac drożdże, mieszać aż się rozpusci. Miksowac razem aż uformuje się miękkie, gładkie ciasto. Przełożyć do wysmarowanej olejem misy. Podobnie postąpić przy drugiej części składników, złączyć z pierwszym ciastem w wysmarowanej misie. Przykryte folią odstawic na godzinę aż dobrze wyrośnie. Przebić i wyłożyć na lekko posypana mąką stolnice, wyrabiać 2 minuty aż będzie gładkie. Podzielić na 12 części. Wyrabiać każdą porcję pół minuty na lekko posypanej mąką stolnicy, uformować kule. Ułożyć kule na blachach, odstawić przykryte folią w ciepłe miejsce na 15 minut aż dobrze wyrosną. Piec 20 minut w 210 stopniach (190 w piekarniku gazowym) Odstawić na 5 minut, przełożyć na podstawki do ostudzenia. Zębatym nożem nadkroic każdą bułeczke na głębokość 5 cm od wierzchu ku spodowi (ukośnie) Ubić śmietanę z cukrem, napełnić ozdobnie bułki posmarowane dżemem. Posypac cukrem pudrem. Uwaga: w dużym mikserze mieszać od razu całość. Moje uwagi : przepis podaje tak, jak Autorka, ale sama robilam oczywiście od razu z całości składników. Nie mając zaufania do ciasta drożdżowego bez jajek, dawałam 1-2 jajka. Dawalam też wanilie której nie ma w przepisie. Pamiętam, że przepis traktowalam dość orientacyjnie. Przepraszam, że używałam nawiasu zamiast ukośnika, ale piszę z tableta. Te bułeczki piekłam dawno temu i nie pamiętam czy były jeszcze jakieś odstępstwa od przepisu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułki z kremem
Bottom