- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Buraczki na ciepło
Po tym, jak powiedziałam, że do obiadu planuję buraczki, mój Mąż stwierdził, że nie lubi buraczków. Zaczęłam się zastanawiać - dlaczego? Stwierdziłam, ze tym, co odstrasza większość dzieci i mężów o złych doświadczeniach kulinych (np, szkolno-stołówkowych) od buraczków jest fakt, że większośc osób ściera je na tarce, tak, że w końcowym momencie przypominają bezkształtną masę.
Trzeba to zmienić!
2 duże lub 4 małe buraki
mąka
masło
śmietana
ocet
cukier
sól
1. Buraki obieramy, myjemy, kroimy w plastry grubości ok. 1.cm a następnie w kostkę.
Gotujemy do uzyskania pożądanej przez nas miękkości, ok. 20-30 min. z dodatkiem vegetty lub soli. Buraczki powinny być miękkie, lecz nie rozpadające się.
2. Zagęszczamy zasmażką z masła i łyżki mąki. Dodajemy 2-3 łyżeczki octu, pół łyżeczki cukru i soli do smaku. Opcjonalnie możemy dodać łyżkę śmietany, co podnosi smak i daje przepiękny kolor.
SMACZNEGO!
Po tym, jak powiedziałam, że do obiadu planuję buraczki, mój Mąż stwierdził, że nie lubi buraczków. Zaczęłam się zastanawiać - dlaczego? Stwierdziłam, ze tym, co odstrasza większość dzieci i mężów o złych doświadczeniach kulinych (np, szkolno-stołówkowych) od buraczków jest fakt, że większośc osób ściera je na tarce, tak, że w końcowym momencie przypominają bezkształtną masę.
Trzeba to zmienić!


2 duże lub 4 małe buraki
mąka
masło
śmietana
ocet
cukier
sól
1. Buraki obieramy, myjemy, kroimy w plastry grubości ok. 1.cm a następnie w kostkę.
Gotujemy do uzyskania pożądanej przez nas miękkości, ok. 20-30 min. z dodatkiem vegetty lub soli. Buraczki powinny być miękkie, lecz nie rozpadające się.
2. Zagęszczamy zasmażką z masła i łyżki mąki. Dodajemy 2-3 łyżeczki octu, pół łyżeczki cukru i soli do smaku. Opcjonalnie możemy dodać łyżkę śmietany, co podnosi smak i daje przepiękny kolor.

SMACZNEGO!


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: