Buraczki marynowane w soku jablecznym

Elka

Well-known member
Contributor
Sty 27, 2006
3,593
61
48
Buraczki marynowane w soku jablecznym

okolo 1 kg ugotowanych i obranych buraczkow (zwykle robilysmy z Mama z samych drobnych okolo 2.5 - 3 cm diam. - takich, co nie urosly
icon_smile.gif
)))
100 ml octu jablecznego
0.5 l soku jablecznego (przefiltrowac)
100 g miodu
3 - 4 gozdziki
laska cynamonu
20-25 g grubej soli

sok i ocet zmieszac, dodac miod, gozdziki i sol. Zagotowac razem z cynamonem. Buraczki ulozyc w sloikach (moga byc i wieksze buraczki, ale ich trzeba pokroic w plastry. Buraki zalac wrzacym sokiem, i pasteryzowac 10 - 15 min. Zawekowac. Swietne sa i same, i jako dodatek do innych dan.
 

Elka

Well-known member
Contributor
Sty 27, 2006
3,593
61
48
dziuniu
icon_smile.gif
najlepiej, jak bedzie taki. Ale go trzeba przecedzic, by nie bylo zbyt duzo fusow i dobrze pzegotowac ze wszystkimi skladnikami. Ale mozna uzyc i z kartonu czy sloika
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Dzięki
icon_smile.gif
Te buraczki zrobię jako następne na zimę, bo dzisiaj już zrobiłam trochę swojej sałatki z buraczków
icon_smile.gif

O sok pytam, bo mam dużo swoich jabłek, więc uruchomię sokowirówkę
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
a ten sok-zalewa musi byc rewelacyjny na barszcz...

czy nie lepiej buraki upiec?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
no wlasnie ten wywar od gotowania to nie bardzo.
Nie wiem, moze to kwestia nawozow, ale gorzkie tutejsze buraki sa i taki sok. Mialam nadzieje, ze pieczone lepsze beda.
 

Elka

Well-known member
Contributor
Sty 27, 2006
3,593
61
48
Margot, duza buzka dla ciebie
icon_smile.gif
ciesze sie, ze ci smakowalo
icon_smile.gif
blume.gif

Kermidt, nie ma sprawy - naprawde mozesz piec
icon_smile.gif
pisalam gotowac, bo zwykle robilysmy z Mama tyle tych buraczkow, ze na pieczenie mozna bylo stracic czasu o wiele wiecej
icon_smile.gif

sa swietne i do barszczu, i do chlodniku, i do salatki
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,252
1,015
113
Buraczki zapowiadają się niezwykle pysznie...
mniam.gif

Niestety, zrobiłam tylko dwa słoiczki z własnych buraczków, ale muszę się rozejrzeć za buraczanymi "maluszkami" na targu.
icon_smile.gif

buraczki_marynowane_w_soku_jab_kowym.jpg
 

Załączniki

  • buraczki_marynowane_w_soku_jab_kowym.jpg
    buraczki_marynowane_w_soku_jab_kowym.jpg
    22.3 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,252
1,015
113
Dziękuję, Elu.

Bardzo smaczne były, a największym ich wielbicielem okazało się moje dziecko, które przez całe lato przypominało, by nie przerywać buraków, aby wyrosły malutkie do tej marynaty.
icon_mrgreen.gif

No to nie przerywałam i zrobiłam w tym roku sześć słoików.
icon_smile.gif
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
ja też przygotowałam te buraczki juz w ubiegłym tygodniu, jak smakują jeszcze nie wiem, ale wyglądają wspaniale a pachniało przyjemnie
icon_smile.gif

Z worka zakupionego na targowisku hurtowym połowa została zrobiona wg tej receptury a połowa jako buraczki tarte na zimę, ale coś wszystkiego za mało wyszło, bo po 8 słoików 0,9 l.
Albo dorobiędrugie tyle albo trzeba będzie reglamentować
icon_mrgreen.gif