Buraczki w zalewie słodko-kwaśnej.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Buraczki w zalewie słodko-kwaśnej.

Potrzebujemy 2 kg ugotowanych malutkich buraczków - jeżeli mamy duże musimy je pokroić w fajną grubą kostkę 2cm x 2cm.

Zalewa:
3/4 szklanki octu 5 %
1/4 szklanki oleju
3 szklanki wody
łyżeczka soli
6 łyżek cukru
8 goździków
6 ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe

Robimy zalewę z wyżej wymienionych składników.
Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.
Buraczki wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą.
Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu wrzenia.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
mysle, ze ladnie by wygladaly kulki wykrawane lyzeczka do melona.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
resztek zakladam, ze nie bedzie. Skrawki mozna zuzyc do barszczu, albo salatki.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
a wylewalas wywar od burakow?

Ja kocham barszcz ukrainski to bym nie pozwolila na takie swietokradztwo! :mrgreen:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
ja nie mam co wlewac, ale jakby rurociagiem przeszlo ... to bym miala ukrainski ;)