Buraczki w zalewie słodko-kwaśnej.
Potrzebujemy 2 kg ugotowanych malutkich buraczków - jeżeli mamy duże musimy je pokroić w fajną grubą kostkę 2cm x 2cm.
Zalewa:
3/4 szklanki octu 5 %
1/4 szklanki oleju
3 szklanki wody
łyżeczka soli
6 łyżek cukru
8 goździków
6 ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
Robimy zalewę z wyżej wymienionych składników.
Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.
Buraczki wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą.
Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu wrzenia.
Potrzebujemy 2 kg ugotowanych malutkich buraczków - jeżeli mamy duże musimy je pokroić w fajną grubą kostkę 2cm x 2cm.
Zalewa:
3/4 szklanki octu 5 %
1/4 szklanki oleju
3 szklanki wody
łyżeczka soli
6 łyżek cukru
8 goździków
6 ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
Robimy zalewę z wyżej wymienionych składników.
Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.
Buraczki wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą.
Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu wrzenia.