Buraczki ze śliwkami

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Na tydzień żydowski
icon_mrgreen.gif

Skopiowałam z "niewypróbowanych"
icon_wink.gif


Składniki
1/2 kg suszonych śliwek
3 szklanki buraków pokrojonych w słupki
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
2 łyżeczki octu

1. Śliwki zalać wrzątkiem na 2 godziny, ostrożnie usunąć pestki , osączyć. (ja użyłabym kalifornijskich bez pestek i moczenia - seniorka)
2. Owoce wymieszać z pozostałymi składnikami w rondlu, przykryć, dusić na małym ogniu do miękkości śliwek około 25 minut.
3. Podawać do pieczonych mięs lub drobiu. (według mnie znakomicie pasuje do ryżu wypieczonego na sypko lub kaszy jęczmiennej, zamiast do mięsa - seniorka)

Ode mnie (Ilona) - śliwki dalam bez pestek, nie moczyłam. Buraki mialam po gotowaniu barszczu. Zamiast cukru dałam troche stevii.
Zjadłam je same ale myśle, że miesożercy mogliby je zjeść z jakąś pieczenią
icon_wink.gif

Najlepsze na następny dzien - jak się "przegryzą"!!

bu.jpg
 

Załączniki

  • bu.jpg
    bu.jpg
    29.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Na poczatku tez sie bałam i przyznaje, ze pierwszego dnia (jak zrobilam) to bez rewelacji. Ale juz nastepnego dnia (wczoraj) jak jadlam na obiad to niebo w gebie
icon_mrgreen.gif

Maja fajny, troche kwasnawy i taki jakby przydymiony smak - to chyba od tych śliwek. Ale sliwek wedzonych nie mialam tylko zwykle, suszone bez pestek
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Z USA do mnie przyletła
fiesgrins.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy