- Paź 10, 2004
- 37,718
- 1
- 0
Na tydzień żydowski
Skopiowałam z "niewypróbowanych"
Składniki
1/2 kg suszonych śliwek
3 szklanki buraków pokrojonych w słupki
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
2 łyżeczki octu
1. Śliwki zalać wrzątkiem na 2 godziny, ostrożnie usunąć pestki , osączyć. (ja użyłabym kalifornijskich bez pestek i moczenia - seniorka)
2. Owoce wymieszać z pozostałymi składnikami w rondlu, przykryć, dusić na małym ogniu do miękkości śliwek około 25 minut.
3. Podawać do pieczonych mięs lub drobiu. (według mnie znakomicie pasuje do ryżu wypieczonego na sypko lub kaszy jęczmiennej, zamiast do mięsa - seniorka)
Ode mnie (Ilona) - śliwki dalam bez pestek, nie moczyłam. Buraki mialam po gotowaniu barszczu. Zamiast cukru dałam troche stevii.
Zjadłam je same ale myśle, że miesożercy mogliby je zjeść z jakąś pieczenią
Najlepsze na następny dzien - jak się "przegryzą"!!

Skopiowałam z "niewypróbowanych"

Składniki
1/2 kg suszonych śliwek
3 szklanki buraków pokrojonych w słupki
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
2 łyżeczki octu
1. Śliwki zalać wrzątkiem na 2 godziny, ostrożnie usunąć pestki , osączyć. (ja użyłabym kalifornijskich bez pestek i moczenia - seniorka)
2. Owoce wymieszać z pozostałymi składnikami w rondlu, przykryć, dusić na małym ogniu do miękkości śliwek około 25 minut.
3. Podawać do pieczonych mięs lub drobiu. (według mnie znakomicie pasuje do ryżu wypieczonego na sypko lub kaszy jęczmiennej, zamiast do mięsa - seniorka)
Ode mnie (Ilona) - śliwki dalam bez pestek, nie moczyłam. Buraki mialam po gotowaniu barszczu. Zamiast cukru dałam troche stevii.
Zjadłam je same ale myśle, że miesożercy mogliby je zjeść z jakąś pieczenią

Najlepsze na następny dzien - jak się "przegryzą"!!

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: