Buraczki ze śmietaną

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Dobrze rozumiesz
icon_smile.gif
Pół kubka to przecież orientacyjnie jest bo kazdy do smaku robi a duże kubki śmietany pewnie też się różnią pojemnością między sobą.
Ja np dziś miałam kubek o poj 400 gram a dodałam trochę mniej niż pół kubka.

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
Cinka @ 15 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=911350Jestem fanką buraków pod każdą postacią.
Do obiadu zazwyczaj robiłam zasmażane ze śmietaną na ciepło.
Czasem sałatka z papryką, ogórkiem, jabłkiem i cebulką (w różnych wersjach) z oliwą.
Tydzień temu spróbowałam buraczków z tego przepisu
icon_mrgreen.gif
ale z kupnych buraków z woreczka - było pysznie.
Dziś robię od początku do końca sama i już mi ślinka leci na samą myśl że będą do obiadu
icon_lol.gif

Dzięki za przepis! Pycha!
bardzo się cieszę, że smakowało ;) u mnie też dziś były ;)

AnnaB. @ 15 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=911390A pytanie w kwestii ilościowej: śmietany pół dużego kubka, czyli ile?
Cinka @ 15 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=911430Dobrze rozumiesz
icon_smile.gif
Pół kubka to przecież orientacyjnie jest bo kazdy do smaku robi a duże kubki śmietany pewnie też się różnią pojemnością między sobą.
Ja np dziś miałam kubek o poj 400 gram a dodałam trochę mniej niż pół kubka.
dokładnie tak jak Cinka napisała, ok.200g. ja wolę więcej śmietany więc u mnie wychodzi czasem więcej ;)

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Dziękuję za odpowiedź w kwestii ilościowej.
A jeszcze jedno pytanko: czy lepiej buraczki ugotować, czy preferujecie upieczone w piekarniku Wydaje mi się, że pieczone zachowują więcej wartości, bo nie wylewam wody. Jak to wpływa na smak? Bo na pewno specyficznie pachnie (po prostu śmierdzi), ale tylko przy pieczeniu, a same buraczki już nie.

Pepus

Member
Lis 30, 2008
11
0
0
Robię podobnie buraczki, a róznica jest taka, że nie dodaję cebuli
icon_smile.gif
Te buraczki mogę jeść z ziemniaczkami lub same na ciepło.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
na patelni buraczki mi plumkają ze smażoną cebulką
zjadam je wyłącznie na ciepło
do gorących daję śmietanę troszkę i z nią podduszam
lecker.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
A i owszem. Mąż opatrzył je określeniem "petardziocha", co w ludzkim języku oznacza "wyjątkowo pyszne". Ale następnym razem zrobię ich trochę mniej, bo dopóki były, dopóty nie mogłam się powstrzymać przed podjadaniem, aż ujrzałam dno niemałej wszakże miski. Naprawdę świetne. Do powtarzania wielokrotnego.

ANNEBLACK

Member
Lis 23, 2005
264
1
0
Zrobiłam wreszcie sałatkę - pycha. U mnie w domu zawsze buraki były starte na amen, na ciepło (taka paćka). A te są zupełnie inne - zrobiłam w święta do obiadu - wszystkim bardzo smakowało. Pychotka i koniecznie do powtórki!!!

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
dziś je po raz pierwszy na zimno zrobiłam z nowych buraczków
icon_razz.gif

trzeć mi się nie chciało to je w kosteczkę pokroiłam, dodatkowo dodałam szczypiorek
mniam.gif

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Dobrze, że sobie przypomniałam o tych buraczkach, bo dostałam cały worek. Nie miałam kwasku, zastapiłam go sokiem z cytryny (iteraz tak bede robić). Niezmiennie wyśmienite, a prostota wykonania - bajkowa. Buraczki sobie pyrkają, a kiedy są już ugotowane, przyrządzenie ich zajmuje 10 minut.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Zrobiłam całą michę na dwa dni ale zjedliśmy wszystko do jednego obiadu
pycha, pyyycha
lecker.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mimi33

Member
Lut 24, 2011
2,489
0
0
ja robiłam takie buraczki tylko zamiast smietany dawałam majonez i były pyszne:) teraz spróuję ze śmietanką

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy