Przepis znalazłam w Bibliotece Poradnika Domowego i wykorzystałam natychmiast do kaczki. Można ten jarzynowo-owocowy dodatek wykorzystać też do innego rodzaju mięs, ale polecam raczej mięsa pieczone lub smażone, bo zbyt dużo sosu mięsnego, powstajacego na przykład przy duszeniu, niezbyt harmonizuje z sosem, w którym są te jarzyny. Podaję proporcje dla 4 osób.
Składniki
- 8 małych czerwonych buraczków
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki sklarowanego masła (nie miałam i dałam świeże)
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 2 pomarańcze lub 4 soczyste mandarynki
- sól i pieprz
Buraki szorujemy pod bieżącą wodą, zawijamy (każdy oddzielnie) w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku lub gotujemy na parze. Tak jest w oryginalnym przepisie. Ja piekłam, ale następnym razem spróbuję po prostu ugotować w wodzie. Upieczone buraczki wystudzić, obrać i pokroić na ósemki.
Pomarańcze lub mandarynki umyć, starannie obrać ze skórki, także i z białego albedo, a następnie podzielić na cząstki.
W płaskim rondlu rozpuścić masło, włożyć do niego kawałki buraków, dodać cukier oraz sok z cytryny i pomarańczy. Smażyć, mieszajac, aż powstający syrop zgęstnieje i oblepi buraki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuż przed zdjęciem z ognia włożyć cząstki pomarańczy lub mandarynek, dobrze podgrzać i od razu podawać.
Edit: Przepraszam, bardzo podobny przepis już zamieszczałam. Nawet byłam zdziwiona tym podobieństwem do czegoś, co już znałam.
Mimo to robiłam z tego przepisu i zapomniałam poszukać na forum. Wybaczcie.
Składniki
- 8 małych czerwonych buraczków
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki sklarowanego masła (nie miałam i dałam świeże)
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 2 pomarańcze lub 4 soczyste mandarynki
- sól i pieprz
Buraki szorujemy pod bieżącą wodą, zawijamy (każdy oddzielnie) w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku lub gotujemy na parze. Tak jest w oryginalnym przepisie. Ja piekłam, ale następnym razem spróbuję po prostu ugotować w wodzie. Upieczone buraczki wystudzić, obrać i pokroić na ósemki.
Pomarańcze lub mandarynki umyć, starannie obrać ze skórki, także i z białego albedo, a następnie podzielić na cząstki.
W płaskim rondlu rozpuścić masło, włożyć do niego kawałki buraków, dodać cukier oraz sok z cytryny i pomarańczy. Smażyć, mieszajac, aż powstający syrop zgęstnieje i oblepi buraki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuż przed zdjęciem z ognia włożyć cząstki pomarańczy lub mandarynek, dobrze podgrzać i od razu podawać.
Edit: Przepraszam, bardzo podobny przepis już zamieszczałam. Nawet byłam zdziwiona tym podobieństwem do czegoś, co już znałam.

Ostatnią edycję dokonał moderator: