Burger z czerwonej fasoli z limonkowym jogurtem

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Pyszne fasolowe burgery podawane z orzeźwiającym limonkowym jogurtem. Oryginał pochodzi stąd.

Na 6 burgerów:

2 puszki czerwonej fasoli
100 g bułki tartej (ja wzięłam bardzo drobno pokruszone nachos)
1 jajko
2 łyżki sosu salsa
2 łyżeczki ostrej papryki
trochę świeżej kolendry

dodatkowo:

1 cebula czerwona
150 ml gęstego naturalnego jogurtu
sok z 1/2 limonki
sos salsa
1 czerwona cebula
sałata lodowa
6 bułek hamburgerowych (u mnie niestety kupne, może uda mi się kiedyś upiec)

Fasolę odsączamy, przepłukujemy i odstawiamy do odcieknięcia. Po odcieknięciu przekładamy do malaksera i wstępnie miksujemy na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy do niego bułkę tartą (u mnie pokruszone nachos), dwie łyżki sosu salsa, jajko, świeżą kolendrę, słodką paprykę i inne przyprawy. Miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Z otrzymanej masy formujemy 6 burgerów. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy i smażymy na niej burgery z obu stron.

Jogurt mieszamy dokładnie z sokiem z limonki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Bułki przekrawamy na pół, podpiekamy chwilę w piekarniku. Spód bułki smarujemy limonkowym jogurtem. Kładziemy listek sałaty lodowej, na to cebulę, następnie burgera. Burgera smarujemy z wierzchu jogurtem limonkowym, polewamy odrobiną sosu salsa i przykrywamy wierzchnią częścią bułki.

IMG_4535.JPG
 

Załączniki

  • IMG_4535.JPG
    IMG_4535.JPG
    265.4 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy