- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Pyszne fasolowe burgery podawane z orzeźwiającym limonkowym jogurtem. Oryginał pochodzi stąd.
Na 6 burgerów:
2 puszki czerwonej fasoli
100 g bułki tartej (ja wzięłam bardzo drobno pokruszone nachos)
1 jajko
2 łyżki sosu salsa
2 łyżeczki ostrej papryki
trochę świeżej kolendry
dodatkowo:
1 cebula czerwona
150 ml gęstego naturalnego jogurtu
sok z 1/2 limonki
sos salsa
1 czerwona cebula
sałata lodowa
6 bułek hamburgerowych (u mnie niestety kupne, może uda mi się kiedyś upiec)
Fasolę odsączamy, przepłukujemy i odstawiamy do odcieknięcia. Po odcieknięciu przekładamy do malaksera i wstępnie miksujemy na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy do niego bułkę tartą (u mnie pokruszone nachos), dwie łyżki sosu salsa, jajko, świeżą kolendrę, słodką paprykę i inne przyprawy. Miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Z otrzymanej masy formujemy 6 burgerów. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy i smażymy na niej burgery z obu stron.
Jogurt mieszamy dokładnie z sokiem z limonki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Bułki przekrawamy na pół, podpiekamy chwilę w piekarniku. Spód bułki smarujemy limonkowym jogurtem. Kładziemy listek sałaty lodowej, na to cebulę, następnie burgera. Burgera smarujemy z wierzchu jogurtem limonkowym, polewamy odrobiną sosu salsa i przykrywamy wierzchnią częścią bułki.
Na 6 burgerów:
2 puszki czerwonej fasoli
100 g bułki tartej (ja wzięłam bardzo drobno pokruszone nachos)
1 jajko
2 łyżki sosu salsa
2 łyżeczki ostrej papryki
trochę świeżej kolendry
dodatkowo:
1 cebula czerwona
150 ml gęstego naturalnego jogurtu
sok z 1/2 limonki
sos salsa
1 czerwona cebula
sałata lodowa
6 bułek hamburgerowych (u mnie niestety kupne, może uda mi się kiedyś upiec)
Fasolę odsączamy, przepłukujemy i odstawiamy do odcieknięcia. Po odcieknięciu przekładamy do malaksera i wstępnie miksujemy na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy do niego bułkę tartą (u mnie pokruszone nachos), dwie łyżki sosu salsa, jajko, świeżą kolendrę, słodką paprykę i inne przyprawy. Miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Z otrzymanej masy formujemy 6 burgerów. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy i smażymy na niej burgery z obu stron.
Jogurt mieszamy dokładnie z sokiem z limonki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Bułki przekrawamy na pół, podpiekamy chwilę w piekarniku. Spód bułki smarujemy limonkowym jogurtem. Kładziemy listek sałaty lodowej, na to cebulę, następnie burgera. Burgera smarujemy z wierzchu jogurtem limonkowym, polewamy odrobiną sosu salsa i przykrywamy wierzchnią częścią bułki.
