- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Ulubiony burger mojej corki. Dla Margot
15ml oliwy z oliwek
1 cebula, drobniutko posiekana
1 zabek czosnku, zmiazdzony
1 lyzeczka mielonego kminu
1 lyzeczka mielonej kolendry
1/4 lyzeczki kurkumy
100g grzybow portobello (grzyby o ogromnych kapeluszach), bardzo drobno posiekanych
400g ugotowanej czerwonej fasolki (moze byc z puszki)
2 lyzki swiezej kolendry, posiekanej
50g ostrych paprykowych czipsow tortilla, rozdrobnionych
75g swiezego miazszu chleba tostowego
1 lyzeczka ostrego sosu paprykowego
sol i pieprz
maka do oproszenia
olej do smazenia
Rozgrzewam oliwe, dodaje cebulke i czosnek, smaze mieszajac, az cebula zmieknie. Dodaje przyprawy, mieszam, gotuje kolejne 2 min. Dodaje grzyby, zmniejszam ogien, maja zmieknac, ale nie moga byc suche.
Do miski wrzucam fasolke i rozgniatam ja lekko widelcem, dodaje ja do grzybow i cebuli, wraz ze swieza kolendra, czipsami, miazszem chleba i sosem chilli. Doprawiam. Omaczonymi rekoma formuje 4 burgery (jesli mikstura jest zbyt luzna, dodac trzeba wiecej chlebowego miazszu). Smaruje przygotowane burgery oliwa.
Na patelni rozgrzewam cienka warstwe oleju, wkladam burgery, smaze z kazdej strony po 2-3 min.
Podaje na buleczkach hamburgerowych lub innym pieczywie, z sosem chimichurri na przyklad.
PYCHA!
Przepis z ksiazki "Burgers" P. Gaylera
15ml oliwy z oliwek
1 cebula, drobniutko posiekana
1 zabek czosnku, zmiazdzony
1 lyzeczka mielonego kminu
1 lyzeczka mielonej kolendry
1/4 lyzeczki kurkumy
100g grzybow portobello (grzyby o ogromnych kapeluszach), bardzo drobno posiekanych
400g ugotowanej czerwonej fasolki (moze byc z puszki)
2 lyzki swiezej kolendry, posiekanej
50g ostrych paprykowych czipsow tortilla, rozdrobnionych
75g swiezego miazszu chleba tostowego
1 lyzeczka ostrego sosu paprykowego
sol i pieprz
maka do oproszenia
olej do smazenia
Rozgrzewam oliwe, dodaje cebulke i czosnek, smaze mieszajac, az cebula zmieknie. Dodaje przyprawy, mieszam, gotuje kolejne 2 min. Dodaje grzyby, zmniejszam ogien, maja zmieknac, ale nie moga byc suche.
Do miski wrzucam fasolke i rozgniatam ja lekko widelcem, dodaje ja do grzybow i cebuli, wraz ze swieza kolendra, czipsami, miazszem chleba i sosem chilli. Doprawiam. Omaczonymi rekoma formuje 4 burgery (jesli mikstura jest zbyt luzna, dodac trzeba wiecej chlebowego miazszu). Smaruje przygotowane burgery oliwa.
Na patelni rozgrzewam cienka warstwe oleju, wkladam burgery, smaze z kazdej strony po 2-3 min.
Podaje na buleczkach hamburgerowych lub innym pieczywie, z sosem chimichurri na przyklad.

Przepis z ksiazki "Burgers" P. Gaylera
Ostatnią edycję dokonał moderator: