- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Dla Margot wpisuje. Smacznego
4 srednie buraki, upieczone
1 szklanke kaszy jaglanej, ugotowac
1 lyzke oleju z awokado
1 jajko
1 cebula, drobno pokrojona
2 -3 zabki czosnku, zmiazdzone
1-2 lyzki mielonego siemienia lnianego
1/4 - 1/2 szklanki razowego chleba, rozdrobnionego na okruszki, moze byc stary
2 lyzki soku z cytryny
sol
pieprz
Obrane i pokrojone na czastki buraczki wrzucilam do FP i zmiksowalam na drobne kawalki (nie za drobne jednak). Przelozylam do miski, dodalam reszte skladnikow i dokladnie wymieszalam. Masa ma byc dosc gesta, tak aby latwo mozna formowac okragle burgery. Gdyby masa byla za luzna nalezy dodac wiecej chleba. Gotowe smazyc, piec lub grillowac.
Dressing:
3 lyzki dobrego tahini
1 avo, bez skorki
sok z cytryny lub limonki
1-2 zabki czosnku
sol
woda
Wszystkie skladniki blenduje na sos, wode dodaje na koncu (aby sos nie byl zbyt luzny).
Doskonale smakuja takie burgery z pieczonymi frytkami ze slodkich ziemniakow i surowka z zielonej pietruszki (tabbouleh), polane dressingiem oczywiscie.

4 srednie buraki, upieczone
1 szklanke kaszy jaglanej, ugotowac
1 lyzke oleju z awokado
1 jajko
1 cebula, drobno pokrojona
2 -3 zabki czosnku, zmiazdzone
1-2 lyzki mielonego siemienia lnianego
1/4 - 1/2 szklanki razowego chleba, rozdrobnionego na okruszki, moze byc stary
2 lyzki soku z cytryny
sol
pieprz
Obrane i pokrojone na czastki buraczki wrzucilam do FP i zmiksowalam na drobne kawalki (nie za drobne jednak). Przelozylam do miski, dodalam reszte skladnikow i dokladnie wymieszalam. Masa ma byc dosc gesta, tak aby latwo mozna formowac okragle burgery. Gdyby masa byla za luzna nalezy dodac wiecej chleba. Gotowe smazyc, piec lub grillowac.
Dressing:
3 lyzki dobrego tahini
1 avo, bez skorki
sok z cytryny lub limonki
1-2 zabki czosnku
sol
woda
Wszystkie skladniki blenduje na sos, wode dodaje na koncu (aby sos nie byl zbyt luzny).
Doskonale smakuja takie burgery z pieczonymi frytkami ze slodkich ziemniakow i surowka z zielonej pietruszki (tabbouleh), polane dressingiem oczywiscie.