- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Dzisiejsza radosna twórczość, ale bardzo smakowita, zapisuję póki pamiętam:
1 puszka czerwonej fasoli
1 średnia cebula posiekana w drobną kostkę
0,25 szklanki orzechów włoskich drobniutko posiekanych (ja to zrobiłam malakserem)
0,5 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
szczypta chilli lub więcej jeśli lubimy pikantne
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
0,5 łyżeczki soli
pieprz do smaku
1 - 2 łyżki mąki pszennej w zależności od konsystencji masy
olej do smażenia
Fasolę przepłukać na sicie, dobrze osączyć, rozgnieć widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków, cebulę podsmażyć na złoty kolor, wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać ręką, podzielić na 4 porcje i uformować kotlety koło 1 cm grubości, masa jest zwarta, nie klei się do rąk i dobrze formuje, nic się nie rozwala na patelni, smażyć na odrobinie oleju na rumiano, zajadać ze smakiem
.
1 puszka czerwonej fasoli
1 średnia cebula posiekana w drobną kostkę
0,25 szklanki orzechów włoskich drobniutko posiekanych (ja to zrobiłam malakserem)
0,5 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
szczypta chilli lub więcej jeśli lubimy pikantne
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
0,5 łyżeczki soli
pieprz do smaku
1 - 2 łyżki mąki pszennej w zależności od konsystencji masy
olej do smażenia
Fasolę przepłukać na sicie, dobrze osączyć, rozgnieć widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków, cebulę podsmażyć na złoty kolor, wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać ręką, podzielić na 4 porcje i uformować kotlety koło 1 cm grubości, masa jest zwarta, nie klei się do rąk i dobrze formuje, nic się nie rozwala na patelni, smażyć na odrobinie oleju na rumiano, zajadać ze smakiem
