- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Wpisuje na prosbe Margot. Alu, smacznego
Burgery z ciecierzycy i bulguru, z Turkistanu rodem. (z rewelacyjnej ksiazki P. Gaylera "Burgers"
2 lyzki oliwy z oliwek
1 mala cebulka drobno posiekana
1 zabek czosnku, zmiazdzony
1 lyzeczka mielonego kuminu
90g kaszy bulgur, zalanej wrzatkiej i odstawionej na 20 min
1 lyzka posiekanej zielonekj pietruszki
400g ugotowanej ciecierzycy (moze byc z puszki)
100g swiezo startego sera Cheddar
50g orzeszkow piniowych, uprazonych
sol i pieprz
olej do smazenia
Rozgrzalam olej i smazylam na wolnym ogniu cebule, czosnek i kumin ok. 5 min. Dodalam napeczniala kasze i pozostale skladniki. Smazylam kolejne 5 minut. Calosc przelozylam do FP i krotko zblendowalam (masa nie ma byc gladka, kawalki warzyw mile widziane). Zmoczonymi rekoma formowalam 10cm walki. Ulozylam je na tacce , przykrylam i wsunelam na 1 godz, do lodowki. Nastepnie usmazylam ze wszystkich stron.

Burgery z ciecierzycy i bulguru, z Turkistanu rodem. (z rewelacyjnej ksiazki P. Gaylera "Burgers"
2 lyzki oliwy z oliwek
1 mala cebulka drobno posiekana
1 zabek czosnku, zmiazdzony
1 lyzeczka mielonego kuminu
90g kaszy bulgur, zalanej wrzatkiej i odstawionej na 20 min
1 lyzka posiekanej zielonekj pietruszki
400g ugotowanej ciecierzycy (moze byc z puszki)
100g swiezo startego sera Cheddar
50g orzeszkow piniowych, uprazonych
sol i pieprz
olej do smazenia
Rozgrzalam olej i smazylam na wolnym ogniu cebule, czosnek i kumin ok. 5 min. Dodalam napeczniala kasze i pozostale skladniki. Smazylam kolejne 5 minut. Calosc przelozylam do FP i krotko zblendowalam (masa nie ma byc gladka, kawalki warzyw mile widziane). Zmoczonymi rekoma formowalam 10cm walki. Ulozylam je na tacce , przykrylam i wsunelam na 1 godz, do lodowki. Nastepnie usmazylam ze wszystkich stron.
Ostatnią edycję dokonał moderator: