Burgery z bulguru i ciecierzycy

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Wpisuje na prosbe Margot. Alu, smacznego
icon_wink.gif


Burgery z ciecierzycy i bulguru, z Turkistanu rodem. (z rewelacyjnej ksiazki P. Gaylera "Burgers")

2 lyzki oliwy z oliwek
1 mala cebulka drobno posiekana
1 zabek czosnku, zmiazdzony
1 lyzeczka mielonego kuminu
90g kaszy bulgur, zalanej wrzatkiej i odstawionej na 20 min
1 lyzka posiekanej zielonekj pietruszki
400g ugotowanej ciecierzycy (moze byc z puszki)
100g swiezo startego sera Cheddar
50g orzeszkow piniowych, uprazonych
sol i pieprz
olej do smazenia


Rozgrzalam olej i smazylam na wolnym ogniu cebule, czosnek i kumin ok. 5 min. Dodalam napeczniala kasze i pozostale skladniki. Smazylam kolejne 5 minut. Calosc przelozylam do FP i krotko zblendowalam (masa nie ma byc gladka, kawalki warzyw mile widziane). Zmoczonymi rekoma formowalam 10cm walki. Ulozylam je na tacce , przykrylam i wsunelam na 1 godz, do lodowki. Nastepnie usmazylam ze wszystkich stron.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Ze wstydem przyznaje, ze robilam je lata temu, a przepis pojawia sie dzis na cinie bo Ala sobie o nim przypomniala. Ale i ja zrobie je niebawem.

Zaraz "wykopie" tez relish, ktory do nich robilam. Pamietam podawalam je z salatka z burakow i fety...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Moglaby. Proso sie swietnie klei, wiec mysle, ze cala masa moglaby miec ciekawa konsystencje.

Sprobuje tez z quinoa.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Mam takie:
z orzechow wloskich, cukinii i prosa (pyszne!)
z fety i ciecierzycy (nie robilam)
z dyni, kuskusu, rodzynek (niezle)
z pieczonych warzyw, kaszy gryczanej i ciecierzycy jak falafel (pyszne)
z serkawiejskiego, zarodkow i orzechow wloskich (nie robilam, ale teraz je widze i na pewno zrobie!)
z czarnej fasoli i besan jak kofty (nie robilam)
z soczewicy Puy i orzechow (nie robilam)
z quorn (pyszne)
z czerwonej fasoli, edit: grzybow i czipisow z tortilli (rewelacyjne)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
tatter @ 18 Feb 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1604555Mam takie:
z orzechow wloskich, cukinii i prosa (pyszne!)
z fety i ciecierzycy (nie robilam)
z dyni, kuskusu, rodzynek (niezle)
z pieczonych warzyw, kaszy gryczanej i ciecierzycy jak falafel (pyszne)
z serkawiejskiego, zarodkow i orzechow wloskich (nie robilam, ale teraz je widze i na pewno zrobie!)
z czernej fasoli i besan jak kofty (nie robilam)
z soczewicy Puy i orzechow (nie robilam)
z quorn (pyszne)
z czerwonej fasoli, fasoli i czupisow z tortilli (rewelacyjne)
Pusia ,a kiedyś tam podzielisz się przepisami na te? A Burger z czerwonej fasoli tu są, to jedne z najlepszych burgerów jakie znam
 

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
tatter @ 17 Feb 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1604555Mam takie:
z orzechow wloskich, cukinii i prosa (pyszne!)
z fety i ciecierzycy (nie robilam)

z dyni, kuskusu, rodzynek (niezle)
z pieczonych warzyw, kaszy gryczanej i ciecierzycy jak falafel (pyszne)
z serkawiejskiego, zarodkow i orzechow wloskich (nie robilam, ale teraz je widze i na pewno zrobie!)
z czernej fasoli i besan jak kofty (nie robilam)
z soczewicy Puy i orzechow (nie robilam)
z quorn (pyszne)
z czerwonej fasoli, fasoli i czupisow z tortilli (rewelacyjne)
Mnie by jeszcze te ciekawiły
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Jak znajde chwile to wpisze te ktore robilam, a te ktorych jeszcze nie przetestowalam dodam gdy zrobie.
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,100
1,537
113
podpisuje sie pod Shinju - czekam z niecieprliwoscia!
icon_smile.gif
Moje dziecko uwielbia wszelkiego rodzaju kotleciki, moze sie przekona do takich tez.