Cacio e pepe, czyli ser i pieprz :)

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
właściwie makaron z serem i pieprzem

Makaron gotować. WODY NIE WYLEWAĆ
Ser pecorino (Romano) zetrzeć (sporo)
Sporo pieprzu czarnego utrzeć w moździerzu (świeżo zmielony też jest ok.)
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić makaron, podlać łyżką wody z gotowania,
wymieszać, posypać częścią sera, wymieszać i podlać znów wodą. Ser nie powinien za
bardzo oblepić makaronu, powinien być lekko płynny
Zdjąć patelnię z gazu, dosypać resztę sera i bardzo obficie posypać pieprzem.
Wymieszać i jeść

O8M8tbAZCSgbS3AbPX.jpg
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Marghe, czy to dobre jest? tak w skali 1-10?
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Robie podobnie z żółtym serem lub parmezanem i bardzo lubię
mniam.gif
Dla mnie to mocna 7-ka
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
W dawnych, kryzysowych czasach coś podobnego podawano w szkolnej stołówce - makaron obficie posypany tartym ciągliwym serem.
icon_lol.gif
 

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
uwielbian tak zrobiony makaron, i jego polską wersję z białym serem też (mozna zamiast oliwy wrzucic go na skwarki)
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy