- Maj 11, 2008
- 2,416
- 2,349
- 113
Oryginalna cafe brulot jest przyrzadzana w srebrnym lub miedzianym naczyniu podgrzewanym palnikiem lub mocna swieczka. Bardzo aromatyczna i bardzo widowiskowa
Przepis znalazlam tu:
- skorka z jednej pomaranczy (obierajac staramy sie nie przeciac skorki, tak aby to byla jedna dluga spiralka)
- skorka z jednej cytryny (jak wyzej)
- 4-5 gozdzikow
- laska cynamonu
- 3-4 lyzeczki (albo kostki) cukru
- 1/2 szklanki alkoholu (moze byc brandy, moze byc jakis alkohol pomaranczowy)
To wszystko wkladamy do naczynia (moze byc po prostu garnek, naczynie do founde tez sie nada), dobrze jest obierac cytrusy nad tym naczyniem, zeby sok splywal do srodka. Calosc podgrzewamy mieszajac zeby rozpuscic cukier i dokladnie wymieszac skladniki.
Nastepnie dodac 2 szklanki swiezo zaparzonej kawy, calosc podpalic i mieszac az plomien zgasnie (mozna uatrakcyjnic widowisko przelewajac kawe lyzka na dlugim trzonku - bardzo fajnie to wyglada).
Wlac do filizanek i podawac natychmiast.

Przepis znalazlam tu:
- skorka z jednej pomaranczy (obierajac staramy sie nie przeciac skorki, tak aby to byla jedna dluga spiralka)
- skorka z jednej cytryny (jak wyzej)
- 4-5 gozdzikow
- laska cynamonu
- 3-4 lyzeczki (albo kostki) cukru
- 1/2 szklanki alkoholu (moze byc brandy, moze byc jakis alkohol pomaranczowy)
To wszystko wkladamy do naczynia (moze byc po prostu garnek, naczynie do founde tez sie nada), dobrze jest obierac cytrusy nad tym naczyniem, zeby sok splywal do srodka. Calosc podgrzewamy mieszajac zeby rozpuscic cukier i dokladnie wymieszac skladniki.
Nastepnie dodac 2 szklanki swiezo zaparzonej kawy, calosc podpalic i mieszac az plomien zgasnie (mozna uatrakcyjnic widowisko przelewajac kawe lyzka na dlugim trzonku - bardzo fajnie to wyglada).
Wlac do filizanek i podawac natychmiast.
Ostatnią edycję dokonał moderator: