- Lis 18, 2007
- 3,319
- 1
- 0
Niewiem skad mam ten przepis, poprostu kiedys znalazl sie i tak go robie juz o kilku lat...
Ciasto:
30 dag maki
125 ml mleka
2 lyzki wody
2 dag drozdzy
1 lyzeczka cukru
pol lyzeczki soli
ziola (ja uzywam ziola prowansalskie bo je lubie), bazylia
Nadzienie :
2marchewki starte na grubej tarce
pol peczka dymki
1 chili
pol puszki kukurydzy
20 dag mielonego
1 duza cebula
kilka pieczarek
lylka octu balsamicznego
czerwona papryka w proszki, sol, pieprz, ziola(ulubione)
Do miski wrzucic rozkruszone drozdze, cukier, sol, ziola, przesiana make do tego wlewac powoli letnie mleko+woda i zagniatac mikresem z hakami. Jesli jest za twarde dodac lyzke wody, jesli za miekkie to dorzucic make. Pozostawic do wyrosniecia na 1h.
Ciasto wylozyc na stolnice i rozwalkowac.Bardzo cieniutko. Wyciac 5 okraglych plackow wielkosci talerzyka deserowego.
Mielone przesmarzyc na patelni, dodac marchewke, cebule, chili, pieczarki. Wlac puszke pomidorow i ocet balsamiczny. Na koncu wrzucic kukurydze i dymke. Smazyc tak dlugo az plyny odparuja wrzucic ziola, sol, papryke i pieprz. gdy przestygnie dodac 20 dag zoltego sera, wymieszac.
Nakladac nadzienie na placki, skladac na pol i pozostawic do wyrosniecia na okolo 30 min.Posmarowac mlekiem i posypac sezamem lub serem.
Piec w temp 180°C 15-20 minut(pieke na blaszce wylozonej papierem)
To zdjecie jest zrobione ostatniemu i jest biedak troche pognieciony i zmaltretowany, cudem udalo mi sie go wyrwac aby foto zrobic
Ciasto:
30 dag maki
125 ml mleka
2 lyzki wody
2 dag drozdzy
1 lyzeczka cukru
pol lyzeczki soli
ziola (ja uzywam ziola prowansalskie bo je lubie), bazylia
Nadzienie :
2marchewki starte na grubej tarce
pol peczka dymki
1 chili
pol puszki kukurydzy
20 dag mielonego
1 duza cebula
kilka pieczarek
lylka octu balsamicznego
czerwona papryka w proszki, sol, pieprz, ziola(ulubione)
Do miski wrzucic rozkruszone drozdze, cukier, sol, ziola, przesiana make do tego wlewac powoli letnie mleko+woda i zagniatac mikresem z hakami. Jesli jest za twarde dodac lyzke wody, jesli za miekkie to dorzucic make. Pozostawic do wyrosniecia na 1h.
Ciasto wylozyc na stolnice i rozwalkowac.Bardzo cieniutko. Wyciac 5 okraglych plackow wielkosci talerzyka deserowego.

Mielone przesmarzyc na patelni, dodac marchewke, cebule, chili, pieczarki. Wlac puszke pomidorow i ocet balsamiczny. Na koncu wrzucic kukurydze i dymke. Smazyc tak dlugo az plyny odparuja wrzucic ziola, sol, papryke i pieprz. gdy przestygnie dodac 20 dag zoltego sera, wymieszac.

Nakladac nadzienie na placki, skladac na pol i pozostawic do wyrosniecia na okolo 30 min.Posmarowac mlekiem i posypac sezamem lub serem.

Piec w temp 180°C 15-20 minut(pieke na blaszce wylozonej papierem)

To zdjecie jest zrobione ostatniemu i jest biedak troche pognieciony i zmaltretowany, cudem udalo mi sie go wyrwac aby foto zrobic

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: