Calzone...

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • około szklanki ciepłego mleka

Przesianą mąkę mieszamy z solą i suchymi drożdżami (ze świeżych należy zrobić wcześniej rozczyn i odstawić na jakies 15 minut, żeby "ruszył"). Dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki oliwy. Wyrabiamy dokładnie do uzyskania miękkiego ciasta (ja, jak ostatnio wszystkie ciasta drożdżowe, wyrabiałam mikserem). Formujemy kulę lekko naoliwiamy (ja po prostu wylałam odrobinę oliwy na ręce i "ugłaskałam" kulę, aż cała była lekko tłusta) i zostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.

Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz lekko wyrobić, podzielić na 4 części i każdą cienko rozwałkować. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając od brzegu około 1 cm na sklejenie. Nadzienie posypać startym serem, brzegi posmarować wodą a ciasto zgiąć w połowie i dokładnie skleić.

DSC_0971.JPG



Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przed pieczeniem calzone smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można je również posypać suszonym oregano.

Pieczemy przez około 20-25 minut (do uzyskania złotego koloru). Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika.

DSC_0974.JPG


Wyszły mi z tej porcji 4 naprawdę duże calzone.
Moje ulubione nadzienie to: ricotta, na to prosciutto cotto (czyli gotowane) i starty żółty ser, choć można zrobić nadzienie np warzywne lub po prostu włóżyć do środka to co lubimy mieć na pizzy
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Wyszły bardzo smaczne, robiłam z pieczarkami, cebulą i serem.
call1.jpg
 

Załączniki

  • call1.jpg
    call1.jpg
    40.1 KB · Wyświetleń: 4

morena55

Member
Wrz 5, 2011
78
0
0
Moja siostra je robi a nadzienie daje szynkę i ser albo sałatę zieloną z pomidorkami Obie wersje równie smaczne
Ja je po prostu uwielbiam !!!