Cannelloni tricolore

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
Na 2-3 porcje:
- 12 rurek canelloni ( najlepiej takie, ktorych nie trzeba uprzednio gotować)

Nadzienie:

- duża, pojedyńcza pierść z kurczaka

- 450 g szpinaku mrożonego ( brykiet)

- 1/2 posiekanej cebuli

- 3 ząbki czosnku

- 100 g bryndzy ( tudzież fety, ricotty)

- 1 jajko

- kilka plasterków sera żółtego

 

Sos pomidorowy:

- puszka pomidorów krojonych

- oliwa z oliwek

- posiekana bazylia ( z 5 listków)

- sól, pieprz

 

Sos beszamelowy:

- kopiasta łyżka mąki

- łyżka masła

- ok 1,7 szkl mleka

- ja dodałam do smaku 1/4 kostki rosołowej wołowej

 

- żółty ser do posypania ( może być mozzarella)

1. Pierś z kurczaka drobdno pokroić, zamarynować ( ja daję oliwę, sól, pieprz, czosnek i różne zioła).

2. Czosnek drobno posiekać, razem z cebulą wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dodać cząski kurczaka, usmażyć.

3. Dodać rozmrożony szpinak, gdy zacznie wrzeć dodać bryndzę, mieszać aż się rozpuści. Całość zagęścić rozmąconym jajkiem.

4. A teraz nadziewanie, ja robię tak : biorę jedną rurkę i "wyciskam" nią koło z sera, tak żeby zakrywał dno ( farsz nie wypłynie w trakcie przygotowań). Napełniam farszem i z wierzchu również zakrywam kawałkiem sera. W taki sposób przygotowuję wszystkie rurki.

5. W rondelku podgrzać trochę oliwy, wrzucić pomidory ( mała sugestia - do otwartej puszki włożyć widelec i rozciaplać pomidory). Posolić, popieprzyć i zagotować, aż się trochę zredukują. Dodać posiekaną bazylię.

6. No i jeszcze sos beszamelowy: Masło rozpuścić w rondelku, wsypać mąkę i porządnie wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, za każdym razem dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać tyle mleka, żeby sos był dość gęsty, ale nie aż tak jak budyń. Do smaku dodać kostkę, posolić.

7. Na dno naczynia żaroodpornego wlać kilka kropli oliwy z oliwek i kilka łyżek beszamelu. Układać przygotowane rurki. Na to sos pomidorowy, beszalem i starty ser. Rurki w całości powinny być pokryte sosami. Można je też układać warstwowo.

Zapiekać w 180stopniach z termoobiegiem przez ok. 30 minut
icon_smile.gif
.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
Z powodu jednego składnika mam uważać, że nie jest włoskie ? Okej racja - bryndza ani feta nie jest to ser włoski, ale na moje oko jak się do nadzienia da czy to fetę czy to ricottę ( albo inny włoski ser biały), to różnica nie jest tak strasznie wyczuwalna.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Szpinak i ricotta to jak maz i zona.
icon_mrgreen.gif
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
sunnyshine @ 6 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=870690Z powodu jednego składnika mam uważać, że nie jest włoskie ? Okej racja - bryndza ani feta nie jest to ser włoski, ale na moje oko jak się do nadzienia da czy to fetę czy to ricottę ( albo inny włoski ser biały), to różnica nie jest tak strasznie wyczuwalna.
ricotta i feta znacznie różnią się smakiem.
Takoż bryndza.
Jaki inny włoski ser bialy proponujesz?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
feta to ani smakiem ani konsystencja.
Choc nie sadze, zeby danie stracilo z tego powodu.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Ja robię cannelloni wg własnego przepisu. Jako nadzienia używam tylko szpinaku i sera (żadnego mięsa). Robiłam z różnymi serami i stwierdzam, że ricotta to jest to. Nigdy więcej żadnej zamiany, choc tamte też były bardzo smaczne. Jednak, mając porównanie dodatku różnych serów, zdecydowanie stawiam na ricottę.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Szpinak z serem jest najbardziej popularny, ale dla bezmlecznych szpinak z miesem (zadnego sera) jest rownie dobra alternatywa.
 

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
Hm... Jakie sery proponuję ?
Właściwie to można użyć taki ser na jaki się ma ochotę, żeby było włosko może być i nawet parmezan czy gorgonzola ( jeśli ktoś lubi).
Wiem, że feta i rocotta różnią się oczywiście smakiem, ale w nadzieniu tego się nie wyczuwa. Nadzienie szpinakowe robiłam nie raz, z różnymi serami ( fetą, bryndzą, ricottą, parmezanem) i doprawdy jedynie parmezan dawał o sobie znać.

Ps. - Marghe, nie chciałam być złośliwa.

A mi bardziej zależałoby na tym, żeby ktoś przepis wypróbował, a nie krytykował z góry.
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
sunnyshine @ 6 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=870902A mi bardziej zależałoby na tym, żeby ktoś przepis wypróbował, a nie krytykował z góry.
To nie krytyka. To doprecyzowanie.
Umieściłaś przepis (skądinąd fajny) na podforum "Kuchnia włoska", zawiera on sery, które włoskie nie są, co więcej bryndzy we Włoszech nie da rady kupić..
Ot co