Cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
P1251002.JPG


Składniki:

* 14 – 16 rurek cannelloni
* 250 g sera ricotta
* Opakowanie szpinaku ze śmietaną (kupuję w Lidlu)
* 1 puszka pomidorów krojonych
* Czosnek (ilość wg uznania)
* Pieprz
* Sól
* Gałka muszkatołowa
* 1 łyżka (z czubkiem) mąki (do sosu beszamelowego)
* 1 łyżka masła (do sosu)
* Ok. ½ litra mleka (do sosu)
100-150 g sera typu parmezan lub po prostu żółtego – utarty
Ewentualnie zioła typu oregano

Wykonanie:

Szpinak włożyć do rondla i chwilę odparować nadmiar wody. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć rondel z ognia i chwilę przestudzić. Do przestudzonego szpinaku włożyć ser ricotta i razem wymieszać.
Pomidory z puszki wrzucić do rondelka i podgrzać, odparowując nadmiar soku. Gorące zmiksować na sos. Doprawić solą, pieprzem i oregano
Sos pomidorowy wylać na dno naczynia, w którym będziemy zapiekać cannelloni.
Rurki cannelloni nadziewamy masą ze szpinaku i sera (robię to malutką łyżeczką do kawy, napełniając rurkę najpierw z jednej strony, potem odwracam i napełniam z odwrotnej strony) i układamy na sosie pomidorowym, niezbyt ściśle.
Masło wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszając, łączymy razem. Dolewamy stopniowo mleko, wciąż energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Trzymamy na małym ogniu, wciąż mieszając bo może nam się przywrzeć od spodu, i doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Sosem beszamelowym polewamy rurki i posypujemy częścią utartego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut, posypując resztą sera na ok., 10 minut do końca pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut do stężenia a następnie można już podawać

P1251004.JPG


Jeżeli mamy dużo sosu pomidorowego, to możemy jego część wyłożyć na wierzch rurek

can1.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Dziękuję Krysiu:) nie wiem czemu myślałam,że tam jest też mascarpone
icon_smile.gif
)))
w sobotę byłam w wiadomym sklepie ;) i zakupy mam , ricotta po niecałe 4 zł!!! szok.
 

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Krystyno
anbetung.gif

widzialam to zdjecie w niebie jakos wczesniej,nawet pytalam czy gdzies jest przepis a tu prosze hyc i jest ,slinka leci
lecker.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Zrobione, miałam resztę sera gorgonzola (tak ze 100 gr) dodałam go do ricotty. Bardzo , bardzo smaczne.Szpinak miałam świeży- poddusiłam.
Dzieki !!!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy