- Cze 17, 2024
- 1,076
- 1,621
- 113
Przepis nie oryginalny 
Znalaz艂am lata temu w bawarskiej gazecie rolniczej i na sta艂e wesz艂y do mojego ciastkowego repertuaru.
Piek臋 zawsze dwie porcj臋 na raz, tyle ma miejsce na jednej blasze takiej du偶ej na ca艂y piekarnik.
250 gr m膮ki,
180 gr cukru,
2 jajka,
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia,
1 opakowanie cukru wanilowego,
Szczypta soli,
1/2 buteleczki olejku migda艂owego,
25 gr mi臋kkiego mas艂a,
200 gr migdalow sztyft贸w.
Z wszystkich sk艂adnik贸w, opr贸cz migda艂贸w zagnie艣膰 ciasto, na koniec doda膰 migda艂y i wymiesza膰, ale nie za d艂ugo ugniata膰.
Ciasto odstawi膰 w zimne miejsce na p贸艂 godziny.
Ciasto podzieli膰 4-5 czesci, z ka偶dej na wysypanej m膮ka stolnicy zrobi膰 rulonik jak na kopytka. Rulony u艂o偶y膰 na wy艂o偶onej papierem do pieczenia blasze. Piec w 170掳C 15-20 minut.
Wyci膮gn膮膰 z piekarnika, pokroi膰 na ukos jak kopytka i wstawi膰 do zgaszonego piekarnika, by si臋 wysuszy艂y a偶 piekarnik ca艂kiem wystygnie.
Smakuj膮 super do kawy i wina.


Znalaz艂am lata temu w bawarskiej gazecie rolniczej i na sta艂e wesz艂y do mojego ciastkowego repertuaru.
Piek臋 zawsze dwie porcj臋 na raz, tyle ma miejsce na jednej blasze takiej du偶ej na ca艂y piekarnik.
250 gr m膮ki,
180 gr cukru,
2 jajka,
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia,
1 opakowanie cukru wanilowego,
Szczypta soli,
1/2 buteleczki olejku migda艂owego,
25 gr mi臋kkiego mas艂a,
200 gr migdalow sztyft贸w.
Z wszystkich sk艂adnik贸w, opr贸cz migda艂贸w zagnie艣膰 ciasto, na koniec doda膰 migda艂y i wymiesza膰, ale nie za d艂ugo ugniata膰.
Ciasto odstawi膰 w zimne miejsce na p贸艂 godziny.
Ciasto podzieli膰 4-5 czesci, z ka偶dej na wysypanej m膮ka stolnicy zrobi膰 rulonik jak na kopytka. Rulony u艂o偶y膰 na wy艂o偶onej papierem do pieczenia blasze. Piec w 170掳C 15-20 minut.
Wyci膮gn膮膰 z piekarnika, pokroi膰 na ukos jak kopytka i wstawi膰 do zgaszonego piekarnika, by si臋 wysuszy艂y a偶 piekarnik ca艂kiem wystygnie.
Smakuj膮 super do kawy i wina.
