BISZKOPT:
4 jajka
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. maki ziemniaczanej
1/2 szklanki kawy cappuccino (w proszku)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piane ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Proszek do pieczenia, mąki i cappuccino przesiać, wymieszać ze sobą, dodać do piany i delikatnie wymieszac łyżką. Piec ok.25min w temperaturze ok.17O stopni.
KREM:
1 opakowanie kawy cappuccino rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i dobrze schłodzić.
Do tego dodać 4 śnieżki i ubić aż powstanie krem, na końcu dodać 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny
Biszkopt przekroić na pół, przełożyć kremem. Na wierzch ubić 0,5l śmietany 30% z trzema torebkami smietanfixu i 2 łyżkami cukru pudru. Posypać starta czekoladą.
Polecam to ciasto szczególnie tym, którzy lubia kawę.
Na zdjęciach biszkopt nie jest przekrojony,ale wyszedl mi duzy, i po konsumpcji razem z mamą stwierdziłysmy, że taki przekrojony i przełożony masą byłby lepszy.
4 jajka
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. maki ziemniaczanej
1/2 szklanki kawy cappuccino (w proszku)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piane ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Proszek do pieczenia, mąki i cappuccino przesiać, wymieszać ze sobą, dodać do piany i delikatnie wymieszac łyżką. Piec ok.25min w temperaturze ok.17O stopni.
KREM:
1 opakowanie kawy cappuccino rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i dobrze schłodzić.
Do tego dodać 4 śnieżki i ubić aż powstanie krem, na końcu dodać 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny
Biszkopt przekroić na pół, przełożyć kremem. Na wierzch ubić 0,5l śmietany 30% z trzema torebkami smietanfixu i 2 łyżkami cukru pudru. Posypać starta czekoladą.
Polecam to ciasto szczególnie tym, którzy lubia kawę.
Na zdjęciach biszkopt nie jest przekrojony,ale wyszedl mi duzy, i po konsumpcji razem z mamą stwierdziłysmy, że taki przekrojony i przełożony masą byłby lepszy.