- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
A czemu nie ortodoksyjna? A temu, że zamiast guanciale czyli policzków wieprzowych użyłam wędzonego boczku, a zamiast pecorino sera grana padano.
300 g spaghetti
150 g wędzonego boczku
100 g startego sera grana padano / parmezanu / pecorino
2 żółtka
1 całe jajko
Pieprz – sporo
Sól – nie za dużo
Odrobina oliwy
Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy. Porządnie wysmażyć.
Żółtka i całe jajko wrzucić do miski razem z serem, porządnie wymieszać, dodać pieprz i sól.
Usmażony boczek osączyć na kuchennym papierze (niekoniecznie..). Pozwolić mu lekko przestygnąć
Makaron gotować w osolonej wodzie.
Boczek wrzucić do mieszanki serowo jajecznej. Gdyby się okazała zbyt gęsta dolać ciut wody spod makaronu.
Makaron odcedzić, ale niespecjalnie dokładnie, niewielka ilość wody nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie.
Makaron wrzucić do miski z jajkami, serem i boczkiem. Wymieszać i zajadać
300 g spaghetti
150 g wędzonego boczku
100 g startego sera grana padano / parmezanu / pecorino
2 żółtka
1 całe jajko
Pieprz – sporo
Sól – nie za dużo
Odrobina oliwy
Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy. Porządnie wysmażyć.
Żółtka i całe jajko wrzucić do miski razem z serem, porządnie wymieszać, dodać pieprz i sól.
Usmażony boczek osączyć na kuchennym papierze (niekoniecznie..). Pozwolić mu lekko przestygnąć
Makaron gotować w osolonej wodzie.
Boczek wrzucić do mieszanki serowo jajecznej. Gdyby się okazała zbyt gęsta dolać ciut wody spod makaronu.
Makaron odcedzić, ale niespecjalnie dokładnie, niewielka ilość wody nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie.
Makaron wrzucić do miski z jajkami, serem i boczkiem. Wymieszać i zajadać

Ostatnią edycję dokonał moderator: