- Paź 30, 2004
- 27,369
- 7
- 38
350 g makaronu casarecce(myślę że penne też może być)
200 g świeżych pomidorów
200 g ricotty
100 g śmietany
100 g szynki parmeńskiej
50 g masła
40 g lisci szałwi(dałam ok.15 listków)
oliwa
sól i pieprz
Ricottę,masło i połowę śmietany podgrzewać na malutkim ogniu albo w kąpieli
wodnej do uzyskania gładkiego sosu.Posolić.Utrzymywać w cieple ale nie
gotować.
Podsmażyc pokrojoną w kostkę szynkę na oliwie dodać do niej posiekane liście
szałwi i pomidory bez skórki i nasion pokojone w kostkę.Dusić przez ok.5
minut i dodać wtedy resztę śmietany,posolić i dodać pieprz.
W międzyczasie ugotować makaron.Ugotowany makaron wymieszać z sosem
pomidorowym i polać na talerzach sosem z ricotty.
200 g świeżych pomidorów
200 g ricotty
100 g śmietany
100 g szynki parmeńskiej
50 g masła
40 g lisci szałwi(dałam ok.15 listków)
oliwa
sól i pieprz
Ricottę,masło i połowę śmietany podgrzewać na malutkim ogniu albo w kąpieli
wodnej do uzyskania gładkiego sosu.Posolić.Utrzymywać w cieple ale nie
gotować.
Podsmażyc pokrojoną w kostkę szynkę na oliwie dodać do niej posiekane liście
szałwi i pomidory bez skórki i nasion pokojone w kostkę.Dusić przez ok.5
minut i dodać wtedy resztę śmietany,posolić i dodać pieprz.
W międzyczasie ugotować makaron.Ugotowany makaron wymieszać z sosem
pomidorowym i polać na talerzach sosem z ricotty.