- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Cebulaczki
Mięciutkie, o kuszącym aromacie cebuli... mmmm...
125 ml wody (pół "standardowej" szklanki)
125 ml mleka
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
25 g drożdży
500 g mąki pszennej 650
1. Rozpuścić w 125 ml ciepłej wody 25 g drożdży, dodać 250 g maki, wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, pod przykryciem, by drożdże wyrosły.
2. Na oleju przesmażyć 2 spore posiekane w kostkę cebule, oprószyć je solą i czarnym pieprzem.
Zetrzeć ser żółty na dużych oczkach tarki.
3. Do zaczynu dodać 125 ml ciepłego mleka, resztę maki, sól, olej i miód. Wymieszać, wyrabiać.
Dodać tyle mąki, ile trzeba, by przy wyrabianiu ciasto nie kleiło się do rąk. Dobrze wyrobić, podzielić na 8 części.
Z każdej z nich zrobić kulkę, z której następnie uformować płaski, okrągły placek.
Placuszki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Każdy placuszek posmarować jajkiem rozmąconym z 2 łyżkami keczupu.
Na każdym placuszku ułożyć równą warstwą cebulę.
Cebulaczki odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Rozgrzać piekarnik do 200 st.
4. Cebulaczki piec 5 min w 200 st., następnie posypać serem żółtym , zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze 20 min.
Przepyszne , naprawdę polecam!
Z tej porcji wychodzi mi 8 cebulaczków o średnicy ok. 15 cm. Jeśli to za mało ( a znikają, oj, znikają szybko!
) można proporcje podwoić, jeśli za dużo, zmniejszyć o połowę

Mięciutkie, o kuszącym aromacie cebuli... mmmm...

125 ml wody (pół "standardowej" szklanki)
125 ml mleka
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
25 g drożdży
500 g mąki pszennej 650
1. Rozpuścić w 125 ml ciepłej wody 25 g drożdży, dodać 250 g maki, wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, pod przykryciem, by drożdże wyrosły.
2. Na oleju przesmażyć 2 spore posiekane w kostkę cebule, oprószyć je solą i czarnym pieprzem.
Zetrzeć ser żółty na dużych oczkach tarki.
3. Do zaczynu dodać 125 ml ciepłego mleka, resztę maki, sól, olej i miód. Wymieszać, wyrabiać.
Dodać tyle mąki, ile trzeba, by przy wyrabianiu ciasto nie kleiło się do rąk. Dobrze wyrobić, podzielić na 8 części.
Z każdej z nich zrobić kulkę, z której następnie uformować płaski, okrągły placek.
Placuszki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Każdy placuszek posmarować jajkiem rozmąconym z 2 łyżkami keczupu.
Na każdym placuszku ułożyć równą warstwą cebulę.
Cebulaczki odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Rozgrzać piekarnik do 200 st.
4. Cebulaczki piec 5 min w 200 st., następnie posypać serem żółtym , zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze 20 min.
Przepyszne , naprawdę polecam!




Z tej porcji wychodzi mi 8 cebulaczków o średnicy ok. 15 cm. Jeśli to za mało ( a znikają, oj, znikają szybko!

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: