Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Cebulaki, cebularze, bułeczki z cebulą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1528907" data-attributes="member: 692"><p><strong>Ciasto</strong></p><p></p><p>1.20 g świeżych drożdży rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, rozmieszać w 50 g ciepłej wody i odstawić do spienienia.</p><p></p><p>2. 250 ml wody + 250 ml mleka+2 łyżki oleju roślinnego podgrzać – ma być ciepłe, NIE GORĄCE!</p><p></p><p>3. 700 g mąki pszennej wsypać do miski, dodać 7- 10 g soli, zalać ciepłym mlekiem z wodą i dodać spienione drożdże. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( pod przykryciem oczywiście).</p><p></p><p><strong>Masa cebulowa</strong></p><p>Teraz można i należy przygotować cebulę. Tutaj skorzystałam z przepisu <a href="http://www.krih.pl/kuchnia,lubelski-cebularz,10,3.html" target="_blank">http://www.krih.pl/kuchnia,lubelski-cebularz,10,3.html</a> modyfikując go po swojemu.</p><p></p><p>2 duże cebule pokroić w kostkę, włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Po paru minutach odcedzić. Kiedy cebula dobrze obeschnie włożyć ją z powrotem do miski, dodać soli, 2 łyżki suchego maku i 4 łyżki oleju ( ja dałam olej z pestek winogron). Wymieszać i odstawić.</p><p></p><p><strong>Wykonanie</strong></p><p></p><p>Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączoną stolnicę, podzielić na 16 części i z każdej części uformować kulkę, którą następnie mocno rozpłaszczyć. Układać na blasze, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy placki się napuszą posmarować je jajkiem rozkłóconym z łyżką wody i nakładać masę cebulową.</p><p></p><p>Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 min. Jeszcze gorące smarować rozpuszczonym masłem – dopiero wówczas zyskują ten niepowtarzalny aromat!</p><p></p><p>[ATTACH=full]89380[/ATTACH]</p><p></p><p>Ciasto wg Lee Gold &quot;Żydowskie gotowanie&quot; z moimi zmianami ( dałam świeże drożdże i nie dałam parmezanu)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1528907, member: 692"] [B]Ciasto[/B] 1.20 g świeżych drożdży rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, rozmieszać w 50 g ciepłej wody i odstawić do spienienia. 2. 250 ml wody + 250 ml mleka+2 łyżki oleju roślinnego podgrzać – ma być ciepłe, NIE GORĄCE! 3. 700 g mąki pszennej wsypać do miski, dodać 7- 10 g soli, zalać ciepłym mlekiem z wodą i dodać spienione drożdże. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( pod przykryciem oczywiście). [B]Masa cebulowa[/B] Teraz można i należy przygotować cebulę. Tutaj skorzystałam z przepisu [URL="http://www.krih.pl/kuchnia,lubelski-cebularz,10,3.html"]http://www.krih.pl/kuchnia,lubelski-cebularz,10,3.html[/URL] modyfikując go po swojemu. 2 duże cebule pokroić w kostkę, włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Po paru minutach odcedzić. Kiedy cebula dobrze obeschnie włożyć ją z powrotem do miski, dodać soli, 2 łyżki suchego maku i 4 łyżki oleju ( ja dałam olej z pestek winogron). Wymieszać i odstawić. [B]Wykonanie[/B] Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączoną stolnicę, podzielić na 16 części i z każdej części uformować kulkę, którą następnie mocno rozpłaszczyć. Układać na blasze, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy placki się napuszą posmarować je jajkiem rozkłóconym z łyżką wody i nakładać masę cebulową. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 min. Jeszcze gorące smarować rozpuszczonym masłem – dopiero wówczas zyskują ten niepowtarzalny aromat! [ATTACH=full]89380[/ATTACH] Ciasto wg Lee Gold "Żydowskie gotowanie" z moimi zmianami ( dałam świeże drożdże i nie dałam parmezanu) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Cebulaki, cebularze, bułeczki z cebulą
Top
Bottom