- Paź 5, 2010
- 144
- 0
- 0
Cebularze lubelskie - moja wersja inspirowana przepisem Polki z Around the kitchen table
Składniki na 6-7 dużych lub 12 mniejszych cebularzy:
10 g drożdży suszonych,
1 łyżka cukru,
550 g mąki,
125 ml mleka,
125 ml wody,
1 jajko,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki masła,
60 dag cebuli,
3 łyżki maku
sól, pieprz do przyprawienia cebuli
Drożdże mieszamy z mąką, cukrem, dodajemy ciepłe mleko, ciepłą wodę, jajko, roztopione masło, sól. Wszystko razem wyrabiamy aż otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości w cieple.
Cebulę siekamy, niezbyt drobno. Podsmażamy na oleju, aż będzie szklista i miękka. Do ciepłej dodajemy mak, sól i pieprz do smaku.
Ciasto dzielimy na 6-7 części*. Rozwałkowujemy, brzegi placków smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy cebulę. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy aż cebularze się zrumienią.
*ciasto oczywiście możecie podzielić na więcej części, u Polki np. wyszło ich 12, ja jednak lubię cebularze duże i w miarę grube
takie są najlepsze!
Składniki na 6-7 dużych lub 12 mniejszych cebularzy:
10 g drożdży suszonych,
1 łyżka cukru,
550 g mąki,
125 ml mleka,
125 ml wody,
1 jajko,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki masła,
60 dag cebuli,
3 łyżki maku
sól, pieprz do przyprawienia cebuli
Drożdże mieszamy z mąką, cukrem, dodajemy ciepłe mleko, ciepłą wodę, jajko, roztopione masło, sól. Wszystko razem wyrabiamy aż otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości w cieple.
Cebulę siekamy, niezbyt drobno. Podsmażamy na oleju, aż będzie szklista i miękka. Do ciepłej dodajemy mak, sól i pieprz do smaku.
Ciasto dzielimy na 6-7 części*. Rozwałkowujemy, brzegi placków smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy cebulę. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy aż cebularze się zrumienią.
*ciasto oczywiście możecie podzielić na więcej części, u Polki np. wyszło ich 12, ja jednak lubię cebularze duże i w miarę grube