Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Cepeliny vel kartacze
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Buka" data-source="post: 584051" data-attributes="member: 67"><p>20 szt ziemniaków (15 surowych i 5 gotowanych), sól. </p><p>Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Odcisnąć nie wylewając soku i odstawić go na 15 min. Zlać z wierzchu, a osiadłą na dnie warstwę krochmalu dodać do odcisniętych ziemniaków. Dodać ugotowane i utłuczone ziemniaki, osolić i dokładnie wyrobić. Formowac kule wielkości niedużego jabłka, spłaszczyć, nałożyć nadzienie i dobrze ścisnąć formując obłe podłużne cepeliny. Wkładać pojedynczo do gotującej osolonej wody uważając, aby nie przestała wrzeć. Gotować ok. 20 min, po czym wyjąc, ułożyć na półmisku, polać stopionym masłem z dodatkiem smietany lub innym sosem zharmonizowanym z rodzajem nadzienia. </p><p>Nadzienia: Z polędwicy wołowej lub wołowiny pieczeniowej - przygotowanej jak na kołduny, z twarogu ( 40 dkg twarogu, jajo, łyżeczka masła, sól, listki estragonu lub mięty - przetarte i wymieszane); z grzybów ( jak do uszek); ze śledzia (duzy śledż, jajo, 2 łyżki tartej bułki, cebula surowa, pieprz - posiekac, wymieszać); z kapusty (udusić jak do pierogów); z gotowanego mielonego mięsa (+jajo, 1-2 łyżki smietany, 1-2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz) lub inne ulubione. </p><p>Przepis z &quot;Kołduny, pyzy i inne przysmaki&quot; B.M. Bienieckiej, wg którego robie moje zepeliny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Buka, post: 584051, member: 67"] 20 szt ziemniaków (15 surowych i 5 gotowanych), sól. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Odcisnąć nie wylewając soku i odstawić go na 15 min. Zlać z wierzchu, a osiadłą na dnie warstwę krochmalu dodać do odcisniętych ziemniaków. Dodać ugotowane i utłuczone ziemniaki, osolić i dokładnie wyrobić. Formowac kule wielkości niedużego jabłka, spłaszczyć, nałożyć nadzienie i dobrze ścisnąć formując obłe podłużne cepeliny. Wkładać pojedynczo do gotującej osolonej wody uważając, aby nie przestała wrzeć. Gotować ok. 20 min, po czym wyjąc, ułożyć na półmisku, polać stopionym masłem z dodatkiem smietany lub innym sosem zharmonizowanym z rodzajem nadzienia. Nadzienia: Z polędwicy wołowej lub wołowiny pieczeniowej - przygotowanej jak na kołduny, z twarogu ( 40 dkg twarogu, jajo, łyżeczka masła, sól, listki estragonu lub mięty - przetarte i wymieszane); z grzybów ( jak do uszek); ze śledzia (duzy śledż, jajo, 2 łyżki tartej bułki, cebula surowa, pieprz - posiekac, wymieszać); z kapusty (udusić jak do pierogów); z gotowanego mielonego mięsa (+jajo, 1-2 łyżki smietany, 1-2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz) lub inne ulubione. Przepis z "Kołduny, pyzy i inne przysmaki" B.M. Bienieckiej, wg którego robie moje zepeliny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Cepeliny vel kartacze
Top
Bottom